2021. január 15. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.01.16. szombat éjfélig

A nap első felében a Tiszántúlon, illetve a Dunántúl nyugati felén, majd egyre inkább a Duna-Tisza közén kell számítani havazásra, hózáporokra (délután a Dunántúlon továbbra is megjelenhetnek lokális hózáporok). Általában lepel - 3 cm friss hó hullhat, de lokálisan ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat. Éjjel főként a Dunántúlon és az északkeleti országrészben alakulhatnak ki újabb hózáporok, amelyekből további lepel-1/2 cm friss hóréteg képződhet lokálisan. Holnap napközben a mainál jóval kevesebb helyen (főként dunántúli súlyponttal) lehet hózáporok megjelenésére számítani. Az északkeleti határvidék közelében ma napközben hordhatja a frissen lehullott havat az élénk szél.

2021.01.15. 10:00 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. január 15. 10:22 (09:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.