2018. május 21. hétfő
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2018. május 11. 23:14

Intenzív felhőképződés

A labilis légkörben a Balatonnál már a reggeli óráktól intenzív gomolyfelhőképződés kezdődött, amelyből záporok, zivatarok alakultak ki. Az OMSZ balatoni obszervatóriumának égkép kamerája egy ilyen zivatar fejlődést örökített meg.

OMSZ: 2018. május 8. 19:40

A belvárost „elkapó” zivatarcella

Május 8-án este egy kisebb méretű, de annál intenzívebb zivatar haladt át Budapest belvárosa felett. A jelenségről gyorsított felvétel készült az OMSZ székházának tetejéről.

OMSZ: 2018. május 8. 10:17

Fokozott tűzveszély időszakának kihirdetése

A korábbi szabályozás szerint a megyei tűzgyújtási tilalmat az elsőfokú erdészeti hatóság, az országos tűzgyújtási tilalmat erdőgazdálkodásért felelős földművelésügyi miniszter rendelte el közigazgatási határozatban. A változó időjárás azonban gyorsan módosítja térben és időben az erdőtűz kockázatot, ezért a jogalkotó a nemzetközi jó gyakorlat figyelembevételével egy rugalmasabb tűzgyújtási tilalom rendszer kialakítása mellett döntött. Az új szabályozás szerint az ország teljes területére, illetve megye vagy település területére vonatkozóan a fokozott tűzveszély időszakának  meghatározásáról, valamint az érintett erdőgazdálkodók, erdészeti szakszemélyzet és a lakosság erről történő tájékoztatásáról az erdőgazdálkodásért felelős miniszter gondoskodik.

OMSZ: 2018. május 4. 09:00

Április 28-án a Felfedezők Napján jártunk

A Földgömb magazin immár 6. alkalommal rendezte meg a Felfedezők Napját, ahol szakemberek hozták testközelbe az expedíciók és a terepi kutatás izgalmas világát a család minden tagjának, egy vidám fesztivál keretein belül. Idén az egész napos előadássorozat központi témája az éghajlatváltozás volt, amely szorosan kapcsolódik az Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenységéhez.

OMSZ: 2018. május 2. 13:57

Tudjon meg többet a nitrogén szennyezésről!

Manapság talán már mindenki hallott az éghajlatváltozás hatásairól, és az ózonlyuk jelensége sem számít újdonságnak. De a nitrogén szennyezés veszélyeiről kevesen tudnak, pedig a 21. század egyik legnagyobb globális környezeti kihívásával nézünk szembe. A nitrogén szennyezés fenyegeti természetes vizeinket és a levegő minőségét, sőt, hozzájárul a klímaváltozáshoz és szerepe van az ózonlyuk kialakulásában is.

OMSZ: 2018. április 26. 09:25

2018. április 25-én fellőtték a Sentinel-3B műholdat

A Sentinel-3B startja április 25-én, magyar idő szerint 19:57-kor volt az észak-oroszországi indítóhelyről. A felbocsátást az Európai Űrügynökség (ESA) rendelte meg, amely a műhold megépítéséért és pályára állításáért felelt. Maga a Copernicus program, amelynek a mostani Sentinel immár a hetedik dedikált műholdja, az Európai Unió finanszírozásában valósul meg.

OMSZ: 2018. április 21. 20:20

Az ország keleti felén fagyosan indult a nyárias hétvége

A száraz levegő, a derült idő és a gyenge légmozgás megtette a hatását, április 21-én reggelre az ország keleti felén több helyen 5 fok alá csökkent a hőmérséklet, sőt Zabarban gyenge fagy is előfordult. Ilyen esetekben döntően a domborzat (a környezetükhöz képest mélyebben fekvő területek hűvösebbek), a vízpart közelsége és a városi hősziget jelensége alakítja a hőmérséklet eloszlást, ezért kis területen belül is nagy különbségek adódhatnak.

OMSZ: 2018. április 16. 17:58

Szaharai por Magyarország felett

2018. április 15-én, a későesti óráktól szaharai por érkezett Európa fölé, amelyet hazánk felett is detektálni, azaz mérni tudunk. Az Észak-Afrikából kiinduló, és Európa nagy részét beterítő „porfelhő” – szerencsére ritkán előforduló –, nagymértékű légköri átlátszóság-csökkenést okoz hazánk felett is.

OMSZ: 2018. április 7. 19:23

Pörgettyű a magasban

2018. április 7-n a Kárpát-medence felett egy magassági ciklon helyezkedett el. A műholdképen a felhőzet örvénylése szépen megfestette a magassági áramlást.

OMSZ: 2018. április 3. 15:02

IX. Viharvadász Találkozó

Eltelt egy év, a viharvadász szezon hamarosan elkezdődik, így hagyományosan megrendezésre kerül immár a IX. Viharvadász Találkozó. A szervezők ezúttal is izgalmas programmal készülnek, lesznek látványos viharbeszámolók, érdekes szakmai csemegék, képzett viharvadászok avatása, meteoceleb-simogató, esőtánc stb. A találkozó előadásai nívós helyszínen, az Országos Meteorológiai Szolgálat központjában lesznek megtartva.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek