2024. július 20. szombat
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2024. július 10. 08:56

Globális mértékben tovább folytatódott az átlagosnál jóval melegebb idő

2024 júniusa a 12. olyan egymást követő hónap volt, amikor a globális átlaghőmérséklet legalább 1,5 Celsius fokkal meghaladta az iparosodás előtti értéket. 16,66 Celsius fokos globális átlaghőmérséklettel a legmelegebb júniust hagytuk magunk mögött. 0,67 Celsius fokkal haladta meg az 1991–2020-as júniusi átlagot, és 0,14 fokkal volt melegebb a korábbi csúcstartó 2023-as júniusnál.

HungaroMet: 2024. június 20. 09:00

Észlelőkert, azaz egy jeles diplomamunka

Mindig különleges és egyedi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) diplomaidőszaka, amikor is számos izgalmas tárgy- és koncepciótervvel, művészeti alkotással találkozhatunk. Vigh Violettát a MOME végzős hallgatóját egy régi észlelőkertről készült fotó inspirálta, amin a különféle meteorológiai műszereket fából készült, hófehér, zsalugáteres hőmérőházak védik az időjárástól. Diplomamunkájának témája: az időjárás kézzelfoghatóvá tétele, hogyan tudjuk megragadni a kiszámíthatatlan folyamatot, az időjárást.

HungaroMet: 2024. június 19. 13:39

Nyári napforduló

A csillagászati nyár 2024. június 20-án, csütörtökön kezdődik. A nyári napforduló 22 óra 50 perckor lesz, ekkor "fordul" meg a Nap, amely a téli napforduló óta folyamatosan haladt észak felé, útja a Ráktérítőig tartott, ahol holnap delel. Innentől viszont ellentétes irányt vesz, s elindul a Baktérítő felé, ahova fél éves vándorlás után télen érkezik majd meg.

HungaroMet: 2024. június 6. 20:24

2024 májusa a 12. olyan hónap volt sorozatban, amikor a globális havi középhőmérséklet az adott hónapban rekordot döntött

Az Európai Bizottság által finanszírozott Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) megfigyelése szerint 2024 májusa volt globálisan a legmelegebb május a feljegyzések kezdete óta. A globális átlaghőmérséklete 0,65 Celsius fokkal haladta meg az 1991–2020-as átlagot. Az előző 11 hónappal együtt a 12. olyan hónap volt, amikor a globális átlaghőmérséklet rekordértéket ér el az adott hónapban.

HungaroMet: 2024. június 5. 17:00

A következő öt évben lesz olyan év, amikor a globális átlaghőmérséklet már 1,5 Celsius fokkal magasabb lesz, mint az iparosodás előtti átlag

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) új jelentése szerint 80 százalék a valószínűsége annak, hogy a globális éves átlaghőmérséklet anomália a következő öt évből legalább egy évben átmenetileg meghaladja az 1,5 Celsius fokot az iparosodás előtti átlaghoz viszonyítva. Ez intő jel arra vonatkozóan, hogy egyre közelebb kerülünk az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodásban kitűzött célokhoz, amely azonban nem egy-öt évre, hanem évtizedes skálán, hosszú távon értendő. – Genf, 2024. június 5. (WMO)

HungaroMet: 2024. június 5. 08:00

Környezetvédelmi világnap – 2024. június 5.

A környezet védelme, mint a globális kihívásokra adott válasz az 1972-ben rendezett "Ember és bioszféra” című világkonferencián jelent meg először a nemzetközi politika szintjén. A környezetvédelem történetében fordulópontot jelentő esemény kezdő napját, június ötödikét az ENSZ még abban az évben környezetvédelmi világnappá nyilvánította. A világnap jó alkalom arra, hogy az ENSZ évről évre egy-egy globális környezeti problémára irányítsa rá a közvélemény figyelmét. Az idei környezetvédelmi világnap témája a „földek helyreállítása, az elsivatagosodás és az aszályokkal szembeni ellenálló képesség", amelyhez kapcsolóan António Guterres, az ENSZ-főtitkára üzenetet tett közzé.

HungaroMet: 2024. május 24. 08:33

Cammogó cellák

Az elmúlt 24 órában kialakuló záporos, zivataros tömbök eléggé lassúra vették a tempót.

HungaroMet: 2024. május 22. 10:07

Az idei év első komolyabb zivatarrendszere

Ciklon előoldalán nedves, labilis légtömeg töltötte ki hazánkat, így már délelőtt is előfordultak záporok, zivatarok. Azonban a komolyabb események délután voltak, amikor is heves zivatarrendszer érkezett Horvátország felől. Útját felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérte. A rendszer miközben északkelet felé vonult, fokozatosan gyengült, az ország északkeleti részein már alig voltak villámok, sőt Borsodban és Szabolcsban vannak olyan helyek, ahol egy csepp sem esett.

HungaroMet: 2024. május 11. 20:24

Sarki fény a Balaton felett

Egy különösen erős napkitörés hatására 2024. május 10. 22 óra után erős sarki fény jelent meg az északi égbolton. A HungaroMet Zrt. nagy felbontású felhőfigyelő kamerái rögzítették a vörös színben pompázó jelenséget, amely a Napból jövő nagy energiájú részecskék és a felső légkör atomjainak ütközése során jött létre. Térségünkben hasonló, vöröses színű jelenséget nem régen, 2023. november 5-én lehetett észlelni.

HungaroMet: 2024. május 9. 10:00

Európai éghajlati szélsőségek 2023-ban – Áradásoktól a hőhullámokig

Európa éghajlati viszonyai 2023-ban közel sem voltak átlagosak. Amellett, hogy a modernkori mérések kezdete óta a tavalyi volt a 2. legmelegebb év a kontinensen, számos időjárási szélsőség okozott komoly problémákat. A hőmérsékleti- és csapadékextrémitások jelentős hatást gyakorolnak az emberi egészségre, természetes környezetünk állapotára, a biodiverzitásra (biológiai sokféleségre), valamint a mezőgazdaságra és az emberiség energiaigényére egyaránt. A 2023-as év pedig mind hőmérsékleti-, mind csapadékszélsőségben bővelkedett Európa-szerte, ami a hőhullámoktól a pusztító erdőtüzeken át az áradásokig, sok mindenben megmutatkozott. A Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) közösen adták ki a 2023. évi Európai Éghajlati Állapotértékelő jelentést (ESOTC 2023), melynek kivonatát olvashatjuk a továbbiakban.

Cikkek száma: