2020. augusztus 15. szombat
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2020. július 28. 12:05

Július végi forróság

Tovább erősödik a nappali felmelegedés a következő napokban kontinensünk déli és nyugati tájain. Pénteken a Brit-szigetektől nyugatra örvénylő ciklon előoldalán igen meleg levegő árasztja el Nyugat-Európa egy részét, egyes modellfutások szerint Spanyolországban és Franciaországban helyenként a 40 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. A mediterrán térségben nyaralók sem fognak fázni, nagy területen lesz 35 fok környéki maximum-hőmérséklet.

OMSZ: 2020. július 27. 11:32

Szárazabb, nyári idő várható

Egyre stabilabbá válik a légkör és várhatóan egészen a hét legvégéig többé-kevésbé az is marad. Egyedül szerdán vonul át az országon egy gyenge hidegfront – alig érezhető lehűlést és csapadékot okozva –, de amúgy az időjárási frontok elkerülik majd a térségünket. Nem lesz nagy forróság, a hőmérséklet 30 fokhoz közel alakulhat délutánonként, jellemzően inkább kevéssel alatta, mint felette. A jövő hét legelején ugyanakkor a most hétvégihez nagyon hasonló időjárási helyzet alakulhat ki Közép-Európában (saját légörvény, sok csapadék). Az elmúlt egy hét csapadék adatait tekintve, sok helyen nagyon nem hiányozna egy újabb kiadós mennyiség...

OMSZ: 2020. július 22. 09:02

Károkat okozó hidegfront

Egy szakadozott felhőzetű, oszladozó hidegfront húzódik felettünk, ez alakította az elmúlt 24 órában időjárásunkat. Az előrejelzésnek megfelelően, július 21-én az eseménytelen, napos délelőtti órákat követően, kora délután előbb északkeleten, majd a Dunántúlon is szélerősödéssel kísért heves záporok, zivatarok tették változékonnyá az időjárást. A katasztrófavédelemnek többfelé be kellett avatkozni a keletkezett károk elhárítása miatt, hisz a zivatarokat erős, viharos széllökések és nagy mennyiségű, néhol villámárvizet okozó csapadékhullás kísérte.

OMSZ: 2020. július 15. 12:00

Tartós hőség az USA-ban

Amíg hazánkban helyenként igen csípősek a hajnalok, addig az Egyesült Államok déli államaiban hőség van. A hétvégén (július 12.) a kaliforniai Death Valley Nemzeti Park térségében közel 128 Fahrenheit fokot, azaz 53 Celsius fokot mértek árnyékben. A Föld egyik legmelegebb pontjáról van szó, de az ilyen mértékű és tartósságú hőség arrafelé sem mindennapi. A hőhullámnak ráadásul még nincs vége, az előrejelzések alapján a következő napokban, sőt még a jövő héten is folytatódik a forróság. Ráadásul a Golf-áramlat is a hőséget erősíti. Az eddigi legmagasabb hőmérsékletet a világon 56.7 Celsius fokot (134°F) 1913. július 10-én mérték szintén a Death Valleyben.

OMSZ: 2020. július 10. 12:38

Felemás strandidő

Már mindenki tudja, hogy hidegfront érkezik szombaton, de belefér-e a strandolás?

OMSZ: 2020. július 8. 08:49

Hidegfront után

Július 7-én reggel hazánkat elhagyó hidegfront után szárazabb levegő érkezett fölénk, így napközben már legfeljebb csak gomolyfelhők zavarták a napsütést, zápor, zivatar csak keleten fordult elő. Az erős, viharos szél a Dunántúlon csak az esti órákra mérséklődött. Éjszaka a derült, szélcsendes idő hatására erős volt a lehűlés, Fülöpházán a hőmérsékleti rekord (4.5°C, Balatonföldvár, 1937) közelébe, 5.3 fokig hűlt a levegő.

OMSZ: 2020. július 7. 10:10

Érdekes hidegfront

Július 6-án a hidegfront eredetileg szakadozott felhőzettel, nagyon gyenge csapadékmezővel érkezett az Alpok és a Kárpátok térségébe, ott azonban a hegyek hatására lelassult kissé és hullámot vetett, ez pedig beindította a hatékony felhő- és csapadékképződést.

OMSZ: 2020. július 6. 13:12

Közeledik a hidegfront

Lassan eléri a Kárpát-medencét a közeledő hidegfront, ezt most meg is nézhetjük "műhold"távlatból különböző típusú műholdképek, illetve időjárási radar adatok segítségével...

OMSZ: 2020. július 6. 07:44

Éjszakai világító felhők

Tegnap napközben eseménytelen, csendes, átlagos nyári idő volt. Éjszaka viszont égi tünemények jelentek meg az égbolton.

OMSZ: 2020. július 3. 09:00

Kánikula zivatarokkal

Július 2-án egy frontrendszer előterében nedvesebb és labilisabb levegő érkezett, ami táptalaja a zivataroknak. Délutánra többnyire 30 fok fölé melegedett a levegő és sokfelé alakult ki felhőszakadás, amit néhol jégeső és viharos széllökések is kísértek.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek