2020. május 31. vasárnap
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2020. május 21. 20:20

Mitől forognak, és miért így forognak a felhők

1792. május 21-én született Gustave-Gaspard Coriolis francia mérnök és matematikus, akinek neve jól ismert a meteorológusok világában is. Az általa felismert, és így róla elnevezett erő (Coriolis-erő) segítségével írható le, miért forognak a nagy légörvények, és miért éppen abba az irányba, amelyikbe.

OMSZ: 2020. május 21. 09:28

Trópusi ciklon partot ért – óriási károk

Az Amphan névre keresztelt, az Indiai-óceánon észak felé haladó, korábban 5-ös erősségű trópusi ciklon nemrég partot ért nagyjából Kalkutta térségében. A hét elején a ciklonban mérhető szélsebesség még elérte az óránként 270 km/órát, amivel ez lett az eddigi legerősebb ciklon, amit a Bengáli-öbölben megfigyeltek. Mostanra 3-as erősségűvé szelídült, de még így is több, mint 180 km/órás szélvihar tombol benne.

OMSZ: 2020. május 19. 21:30

Péntekre és szombatra virradóan több helyen talajmenti fagy lehet.

A hétvége közeledtével északkelet felől hideg sarkvidéki eredetű légtömeg közelíti meg hazánkat. Ezeken az éjszakákon száraz lesz a levegő fölöttünk, azaz felhő nem, vagy alig lesz az égen, ráadásul a légmozgás sem lesz erős. Ezek az időjárási körülmények kedveznek mind a légköri, mind pedig a talajmenti fagy kialakulásának. Erre főként az északi völgyekben és a homokhátságon lesz esély.

OMSZ: 2020. május 17. 20:20

Májusi hőség az Égei-tenger mentén

Az előrejelzéseknek megfelelően Görögország több pontján május 17-én is 40 fok közelébe, néhány városában pedig 40 fok fölé emelkedett délután a hőmérséklet. A legmagasabb maximumokat a Peloponnészoszi-félszigeten, Krétán és Rodoszon mérték. A csúcsot végül a krétai Moires és a peloponnészoszi Arfara állomása jelentette, egyaránt 41,1 fokkal. A hőhullám a térségben várhatóan szerdáig kitart még, enyhülésre az ott élők csak a hét közepén számíthatnak.

OMSZ: 2020. május 14. 09:30

Magas a légkör sivatagi portartalma

A május 13-án az országban többfelé hullott kisebb csapadék, ami arra nem elég, hogy megszüntesse a talaj vízhiányát, de arra igen, hogy kimossa a légkörből a sivatagi port. Főként az ország északnyugati felén ma éjjel ismét várható csapadék, és mivel a levegő sivatagi portartalma még ekkor is magas lesz, ma még nem érdemes lemosni a sáros, poros, "csillaggarázsban" tartott autókat!

OMSZ: 2020. május 13. 17:06

Hőhullám érkezik Délkelet-Európába

A következő napokban fokozatosan melegszik az idő kontinensünk délkeleti tájain. Már péntekre nagy területen 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, szombattól pedig Görögország és Törökország egyes részein akár 35, kisebb eséllyel 40 fok köré is felmelegszik a levegő. A hőség várhatóan a jövő hét elején is megmarad, és a hét második felében fog fokozatosan megszűnni.

OMSZ: 2020. május 13. 16:20

Nagy hőmérséklet-különbség

Május 13-án a visszahullámzó front, illetve a beragadó felhőzet hatására jelentős hőmérséklet-kontraszt alakult ki 93 ezer négyzetkilométeren. Míg Zabarban 8 fokot, addig Pitvaroson 20 fokkal melegebbet, azaz 28 fokot mértünk 16 óra körül. Holnap egy kicsit tovább melegszik az idő.

OMSZ: 2020. május 6. 20:20

Röviden a "lila" frontokról

Május 6-án időjárásunkat egy ún. visszahajló okklúziós front alakította. A fronttérképeken lilával jelölt légköri objektumnak rendszerint nagy szerepe van a csapadékképződésben, és most is ennek köszönhetjük, hogy legalább egy gyenge öntözést kapnak északkeleti tájaink.

 

 

OMSZ: 2020. május 6. 11:12

Pulitzer-díjat ért a klímaváltozás valósággá váló hatásainak bemutatása

A The Washington Post "2°C: Beyond the Limit" (azaz 2°C: Túl a határon) cikksorozata nyerte a 2020. évi Pulitzer-díjat a "Különleges magyarázó riport" kategóriában. A tanulmánnyal is felérő, számításokat, vizsgálatokat és emberi történeteket is tartalmazó írás Földünk olyan térségeit kutatta fel, ahol a felmelegedés mértéke már mostanra meghaladta a kritikus 2 fokot – azt a szintet, amelyet a nemzetközi egyezmények és tudományos ajánlások mindenképp el akarnak kerülni. Az írók arra jutottak, hogy a Föld mintegy 10 százalékán már túlléptük ezt a küszöbértéket. Arról, hogy ez milyen következményekkel járt az ott élők számára a washingtonpost oldalán lehet olvasni.

OMSZ: 2020. május 5. 20:20

Jelentős hőmérséklet-különbségek

Hazánkban közel 15 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki május 5-én, kedden délutánra. Miközben a csapadék hűtötte tájakon 10 fok köré csökkent a hőmérséklet, addig keleten 20 fok feletti csúcsértékek is előfordultak. Héfőn markáns hidegfront érkezik, amely megint jelentős hőmérséklet-különbségeket eredményezhet hazánk északnyugati és délkeleti területei között.
Cikkek száma:
Meteorológiai hírek