2021. szeptember 26. vasárnap
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2021. szeptember 22. 08:00

Őszi napéjegyenlőség: szeptember 22.

2021. szeptember 22-én, szerdán 21:21-kor csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz. Már nincs visszaút, megállíthatatlanul rövidülnek a nappalok, s a sötétség egyre nagyobb szeletet hódít el napjainkból. Teszi ezt egészen decemberig, amikor új lendülettel a fény megint utat tör magának.

OMSZ: 2021. szeptember 8. 20:21

12 automata meteorológiai állomással bővült a földfelszíni megfigyelő hálózat

Az Agrárminisztérium támogatásával, „Az időjárási kockázatkezelési rendszer működtetése és fejlesztése” tárgyú projekt keretében az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei 12 automata állomást (Buj, Derecske, Gagybátor, Gelej, Lénárddaróc, Nagyhegyes, Nyírkáta, Nyírtass, Szikszó, Tiszacsege, Tiszacsermely, Tiszavasvári) telepítettek Magyarország északkeleti térségében a mérőhálózatban meglévő területi lefedettségben rejlő inhomogenitások kiküszöbölése érdekében.

OMSZ: 2021. augusztus 26. 16:00

Meteoszkóp – Változó éghajlat

Augusztus 26-án a Meteoszkóp, az OMSZ élő beszélgetős műsorának negyedik vendége dr. Szépszó Gabriella, az OMSZ klímamodellező, meteorológus szakembere volt. A beszélgetés témái többek között: az éghajlat jövőbeli változásának kutatása a modellezés eszközeivel; a változás hatása a mindennapi életünkre; a Golf-áramlat intenzitásának esetleges gyengülésének hatása Európára, hazánkra; az emberiség alkalmazkodása a természetesnél gyorsabb éghajlatváltozáshoz; lesznek e még fehér telek; kell e számítani hazánkban tornádókra, extra hőmérsékletekre...

OMSZ: 2021. augusztus 26. 13:28

Befejeződött a hármashegyi radar telepítése

Befejeződött a hármashegyi időjárási radar mechanikus és elektromos összeszerelése. Az Országos Jégkármérséklő Rendszer (OJR) meteorológiai kiszolgálásához szükséges radar a következő egy hónap során már tesztüzemben fog működni és megkezdődik a hármashegyi radar integrálása a jelenlegi, négy mérőpontból álló hálózatba. A tervek szerint októberben már a kompozit képeken is megjelenítésre kerül az ötödik radarból nyert információ.

OMSZ: 2021. augusztus 25. 23:31

Néhány meteorológiai kutatási eredmény a 35. OSTIV kongreszszusról

A Nemzetközi Légisport Szövetség (FAI) kétévente rendezi meg a felnőtt vitorlázórepülő világbajnokságot a 18, 20 méteres és szabad kategóriákban. A rendezvény állandó kísérője a Nemzetközi Tudományos és Műszaki Vitorlázórepülő Szövetség (OSTIV) kongresszusa. Az eseményekre eredetileg tavaly nyáron került volna sor a németországi Stendal repülőterén, amelyet a koronavírus miatt először egy évvel elhalasztottak, majd a FAI tavasz végén törölte a világbajnokságot, az OSTIV kongresszus pedig az online térbe költözött. A július 19. és 23. között megtartott kongresszus előadásainak kiterjesztett kivonatait egy 129 oldalas dokumentumban közölték. Hírünkben bemutatunk néhány tudományos eredményt a meteorológia vitorlázórepülést támogató területéről.

OMSZ: 2021. augusztus 21. 18:00

Hatással van-e a tűzijáték az időjárásra?

Aki augusztus 20-án figyelemmel kísérte a fővárosi tűzijátékot, láthatta a Duna fölött felgyülemlő és lassan mozgó füstfelhőt. Felmerülhet a kérdés, van-e ennek kimutatható hatása az időjárásra?

OMSZ: 2021. augusztus 9. 20:21

Kiterjedt, gyors és egyre intenzívebb az éghajlatváltozás

Az IPCC 6. értékelő jelentésének (AR6) a klímaváltozással kapcsolatos szakmai eredményeket összegző első részét 2021. augusztus 6-án hagyta jóvá az ENSZ 195 tagállama a július 26-án kezdődő kéthetes virtuális ülésen. Az első kötet augusztus 9-án jelent meg, a teljes jelentés 2022-ben készül el.

OMSZ: 2021. augusztus 9. 13:42

Megjelent az ECMWF I. félévi összefoglalója

Az Európai Középtávú Előrejelzési Központ idei első hét hónapjának legfontosabb eseményeit bemutató News Highlights elérhető elektronikusan az ECMWF honlapján.

 

OMSZ: 2021. július 29. 15:56

Meteoszkóp – A viharvadászatról

Július 29-én a Meteoszkóp, az OMSZ élő beszélgetős műsorának harmadik vendége Komjáti Kornél, az OMSZ veszélyjelző szakembere, aki egyben a Viharvadászok Egyesületének elnöke is. A beszélgetés témája többek között a viharvadászat, a viharok megfigyelése.

OMSZ: 2021. július 27. 10:32

Ettől válnak forró katlanná városaink: a hősziget hatás

A klímaváltozás hatására átlagosan egyre forróbbak a nyarak, a hőhullámok intenzívebbek és gyakoribbak. Ez önmagában megterhelő mindenkinek, azonban sűrűn beépített városaink csak fokozzák a problémát. A másfélfok.hu csapatának cikke szerint az újonnan építendő épületeknél világosabb színeket, kevésbé sugárzás-elnyelő anyagokat kellene használni, valamint a városon belüli zöldterületet minőségileg és mennyiségileg is növelni kellene.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek