2021. július 28. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.07.29. csütörtök éjfélig

ZIVATAR

Estig elsősorban az északkeleti tájakon egy-egy zivatar kialakulhat. A zivatarokat az átmeneti intenzív csapadék mellett viharos (60-80, kis eséllyel ezt meghaladó) széllökés és jégeső is kísérheti. Estétől a zivatarok főként a Dunántúl északi felén fordulhatnak elő, északnyugaton akár egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat. A zivatarokhoz viharos szélroham (60-80, hevesebb zivatarnál >90 km/h), jégeső (hevesebb zivatarnál ~2-3 cm) és intenzív csapadék is társulhat. Csütörtökön hajnalban a délkeleti területeken is kialakulhatnak zivatarok, majd napközben a zivatartevékenység fokozatosan az ország északkeleti részére korlátozódik.

HŐSÉG

Szerdán az észak-északnyugati tájak kivételével nagy területen 27, délkeleten 29 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Csütörtökön pár fokkal visszaesik a hőmérséklet.

2021.07.28. 15:45 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. július 28. 15:52 (13:52  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.