2019. május 27. hétfő
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.05.28. kedd éjfélig

A déli óráktól késő délutánig az eső, zápor mellett kis valószínűséggel (némileg jobb eséllyel az Észak-Dunántúlon) helyenként zivatar is kialakulhat szélerősödés kíséretében.

Késő délutántól dél felől erőteljesebben labilizálódik a légkör, így előbb inkább a délkeleti területeken, majd keddre virradóan már a középső országrészben is kialakulhatnak intenzívebb zivatarok felhőszakadás szerű csapadékintenzitással és viharos széllel.

Kedd reggeltől összességében már sokfelé számíthatunk a záporok mellett zivatarokra is, amelyeket viharos szél (60-80, elsősorban keleten >80-90 km/h), főként a keleti megyékben felhőszakadás (rövid idő alatt lokálisan 20-30 mm csapadék) és jégeső (keleten akár >2 cm átmérő) kísérhet. Kedd késő délutántól lassanként alábbhagy majd a csapadéktevékenység.

2019.05.27. 10:15 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2019. május 27. 10:22 (08:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.