2019. december 9. hétfő
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.12.10. kedd éjfélig

Délnyugat felől kiterjedt csapadékzóna helyeződik kelet felé, amely kedden a délutáni órákra fokozatosan elhagyja keleti határainkat. Körülbelül Nagykanizsa-Miskolc tengely szélesebb sávjában a 18 órás csapadék összeg 15 mm körül alakulhat.

Kedden kora délelőttől a Dunántúlon viharossá (60-70 km/h) fokozódik az északnyugati szél előreláthatólag a kora esti órákig. A kedd délelőtti órák és a kora délutáni órák között Zala megyében, illetve Vas megye keleti, illetve Veszprém megye nyugati részén rövid ideig egy-egy 70-75 km/h-s széllökésre is van esély. Délután, este Bodrogköz térségében egy-egy 65 km/h körüli széllökés nem zárható ki.

2019.12.09. 21:55 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2019. december 9. 22:06 (21:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.