2018. augusztus 19. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.08.20. hétfő éjfélig

Vasárnap délután főképpen a déli országrészben várható zivatar, de általában a Dél-Dunántúlon, Duna-Tisza közén, Dunántúli- és Északi-középhegységben, északkeleti határvidéken is elégségesek a feltételek zivatar kialakulásához. Zivatarban átmeneti intenzív csapadék, szélerősödés várható, de egy-egy helyen 20 mm feletti csapadék és 60 km/h-t meghaladó szélroham is kialakulhat. Hétfőn délután sem zárható ki egy-egy zivatar, de estére várhatóan ismét stabilizálódik a légkör.

A napi középhőmérséklet főként az Alföldön, illetve városi környezetben több helyen is meghaladhatja a 25 °C fokot.

2018.08.19. 14:00 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2018. augusztus 19. 14:12 (12:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.