2022. augusztus 9. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.08.09. kedd éjfélig

Éjjel nagyobb számban fordulhat elő zivatar Kelet-, és Dél-Dunántúlon, a Duna-Tisza köze középső és déli felén, kora hajnaltól a Dél-Alföldön is. Az egyes gócokat intenzív csapadék (> 10-20 mm), kisebb méretű jég, szélerősödés kísérheti. A Dunántúl középső és keleti felén felhőszakadás is kísérheti a zivatarokat.

Kedden a már hajnalban kialakult zivatarok a délelőtti órákra várhatóan kelet, délkelet felé haladva fokozatosan lecsengenek. Napközben a keleti határmentén néhány zivatar ismét előfordulhat.

2022.08.09. 00:55 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. augusztus 9. 01:02 (23:02  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.