2019. január 23. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.01.24. csütörtök éjfélig

Késő estig legfeljebb jelentéktelen hószállingózás fordulhat elő, majd az éjszakai óráktól délen ismét kialakulhat helyenként kisebb havazás (lepel - 2 cm), sőt délkeleten átmenetileg gyenge ónos eső sem zárható ki. Csütörtök délutántól délkelet felől már nagyobb területen számíthatunk újabb csapadékra: kezdetben havas eső, hó, délkeleten eső, a határnál átmenetileg ónos eső egyaránt eshet, majd késő délutántól mindenütt havazásra vált a halmazállapot. Éjfélig a csapadékzóna hozzávetőlegesen a Komárom-Kaposvár vonalig juthat el, ettől keletre általában lepel - 5 cm közé becsülhető a friss hóréteg vastagsága.

Csütörtökön az Északi-középhegység keleti tájain és az Észak-Alföldön a megerősödő északkeleti szél helyenként hófúvást okozhat.

2019.01.23. 15:34 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2019. január 23. 15:36 (14:36  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.