2023. június 6. kedd

Veszélyjelzés

Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszere


Szöveges figyelmeztető előrejelzés
Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.06.07. szerda éjfélig

Ma legalacsonyabb valószínűséggel a Tiszántúlon kell zivatarokra számítani. Az intenzív és ismétlődő jelleggel előforduló cellák környezetében a legfőbb veszélyforrás a felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 20-50 mm csapadék, lokálisan villámárvíz veszéllyel) lesz, de kisebb méretű jég és átmenti szélerősödésre is várható. A zivatarok számossága éjszakára csökken, de egy-egy góc néhol még ekkor is előfordulhat.

Szerdán nagy területen ismét alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, összességében többfelé lehet számítani előfordulásukra a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel.

2023.06.06. 09:53 Országos Meteorológiai Szolgálat

[iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.
Viharjelzés
Balaton » Velencei-tó Tisza-tó
A nyugati medencében elsőfokú viharjelzés érvényes. A középső medencében elsőfokú viharjelzés érvényes. A keleti medencében elsőfokú viharjelzés érvényes. A Velencei tavon a viharjelző rendszer alapon van. A Tisza tavon a viharjelző rendszer alapon van.
[irGa]