2022. szeptember 28. szerda

Veszélyjelzés

Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszere


Szöveges figyelmeztető előrejelzés
Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.09.29. csütörtök éjfélig

Szerda estétől egy kiterjedtebb csapadékrendszer érkezik fölénk, melyben az eső, zápor mellett a Dunántúlon, majd hajnaltól a középső országrészben, illetve északon is előfordul majd zivatar. A Dunántúl északnyugati felén, illetve az északi országrészben több helyen hullhat jelentős mennyiségű, 20 mm-t elérő csapadék.

Napközben délnyugati irányból fejlődve akár több hullámban is kialakulhatnak zivatarok, kiemelten a Dél-Dunántúlon, Alföldön, északkeleten. A Dél-Alföldön és a Tiszántúlon intenzív zivatarokhoz is kedvezőek a feltételek viharos (60-70 km/h feletti) széllel, illetve rövid idő alatt 20 mm feletti csapadékkal, jégesővel. Délután, kora este ebben a térségben esetleg heves zivatar is előfordulhat 80 km/h feletti szélrohammal és nagyobb méretű jéggel.

2022.09.28. 09:30 Országos Meteorológiai Szolgálat

[iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.
Viharjelzés
Balaton » Velencei-tó Tisza-tó
A nyugati medencében elsőfokú viharjelzés érvényes. A középső medencében elsőfokú viharjelzés érvényes. A keleti medencében elsőfokú viharjelzés érvényes. A Velencei tavon elsőfokú viharjelzés érvényes. A Tisza tavon a viharjelző rendszer alapon van.
[irGa]