2021. december 5. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.12.05. vasárnap éjfélig

A vasárnapra virradó éjszaka északnyugat felől csapadékrendszer érkezik. A Dunántúl északi, északnyugati határhoz közeli területein, Pest megye északi részén, illetve az Északi-középhegységben várható elsősorban havazás. Utóbbi térségben (kiemelten Nógrád megyében, illetve a Mátrában és a Bükkben) a déli órákig helyenként 5 cm-t meghaladó hóréteg is képződhet, másutt jellemzően lepel-2 cm hótakaró várható. Dél felé haladva a csapadék fokozatosan halmazállapotot vált, a havas eső, eső mellett a hajnali órákban néhol átmeneti, gyenge ónos esőre (jellemzően ~0,1 mm) is számítani lehet, főként az Észak-Alföldön, esetleg az Alpokalján és a Dunazug-hegyvidékben is. Napközben a déli országrészben tarthat ki legtovább a csapadék, a lehullott eső mennyisége ezeken a területeken néhol a 20 mm-t is elérheti. Az esti óráktól - jelentős területi bizonytalanság mellett - újabb csapadékzóna érkezhet, ismételten lehet havas esőre, illetve havazásra számítani, legkisebb eséllyel az Alföld délkeleti részén.

2021.12.04 21:57 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. december 4. 22:02 (21:02  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.