2018. február 20. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2018. február 19. 13:32

Még csak most jön a feketeleves?

A kutya nem eszi meg a telet – tartja a mondás, melyet az idei enyhe tél során sokat lehetett emlegetni. Volt azért valamennyi hó és egy kis hideg is, de például 5 cm mélyen eddig csak néhol volt az országban pár napig fagy a talajban a télen. A jelenlegi előrejelzési számítások szerint a tél vége igencsak kitesz magáért, elsősorban a Dunántúlon komoly havazással, a hét végétől pedig a tél eddigi legerősebb hideghullámával. A belvizes területek kiterjedése nőni fog, és egyelőre csak reménykedhetünk, hogy a kemény fagyok nem tesznek kárt a mezőgazdasági kultúrákban.

OMSZ: 2018. február 12. 13:43

Marad a csapadékos idő

A héten is folytatódik a mozgalmas időjárás a Kárpát-medencében. A hét elején északnyugat felől egy frontrendszer, majd egy mediterrán ciklon, és a hét második felében is több időjárási front okoz gyakran borongós, sokfelé csapadékos, de az átlagosnál kissé enyhébb időjárást. A növények eddigi jó telelését veszélyeztető erős fagy továbbra sem várható, bár csütörtökön hajnalban főként a Dunántúlon többfelé hűl -5 fok alá a levegő.

OMSZ: 2018. február 5. 14:55

Újabb jelentős csapadék érkezhet

A 2018-as január általában 3-4 fokkal enyhébb volt az átlagosnál, és a szokásosnál 10-15 mm-rel kevesebb csapadékot hozott, ettől több csak a déli határszélen hullott. Az esős ősz és december után viszont nem is volt szükség többre. Az elmúlt hét első felét is száraz idő jellemezte, majd csütörtöktől egyre többfelé kezdődött csapadékhullás: eleinte eső, majd péntektől már havas eső, hó is esett.

OMSZ: 2018. január 29. 19:12

Folytatódik a kora tavaszias tél

Az elmúlt hét az átlagosnál pár fokkal enyhébb, száraz időjárása után az előttünk álló héten is folytatódik az enyhe idő. Bár a kimondottan tavaszias hét kezdet után kissé visszaesik a hőmérséklet, de még így is az ilyenkor megszokott fölött alakul, és komoly fagyra továbbra sem kell számítani. Nyugat felől több időjárási front is érinti a héten térségünket, ezért meglehetősen változékony, gyakran szeles időre van kilátás.

OMSZ: 2018. január 22. 13:30

Sokfelé megcsordult Vince

A vasárnapi havazás után hétfő reggelre nagyjából a Tata-Dunaújváros-Hódmezővásárhely-Gyula vonaltól északra összefüggő hóréteg alakult ki (ahogy műholdképünkön látható). Ennek vastagsága a Jászságban helyenként a 10 cm-t is meghaladta (hegyeinkben ettől jóval több van), de jellemzően inkább csak 5 cm körül alakult. Ugyanakkor a Zemplén térségében hómentes területek is maradtak. A hétfői nappali felmelegedés, és a napsütés hatására főleg a déli irányultságú tetőkön a havas területeken megcsordult az eresz. A mai, Vince napi népi megfigyelés szerint így jó bortermésre lehet számítani. Rendszeres szöveges agrometeorológiai elemzéseinkben csak egy hetes időjárás előrejelzésre vállalkozunk, így a szüretig ellőttünk álló hónapok várható időjárásának kedvező vagy kedvezőtlen voltáról tudományos alapon korai lenne írni.

OMSZ: 2018. január 15. 16:55

A növények maradjanak nyugalmi állapotban

Az előttünk álló héten nagyon változékony, többször csapadékos, a hétfőinél enyhébb idő valószínű. Több hullámban is frontok érkeznek ugyanis térségünkbe, sokszor nagy nedvességtartalmú, többnyire enyhe léghullámokat szállítva a Kárpát-medence térségébe.

OMSZ: 2018. január 8. 14:35

Tavaszias idő téveszti meg a növényeket

Az elmúlt hetekben nyugati, délnyugati áramlással az ilyenkor megszokottnál több fokkal enyhébb légtömegek érkeztek a Kárpát-medence fölé, ami főként északkeleten, ködös, párás, az ország nagy részén azonban tavasziasan enyhe időjárást okozott. A meleg az elmúlt hétvégén illetve e hét elején érte el tetőfokát. A hét második felében megváltozik fölöttünk az áramlás iránya, és kelet, északkelet felől a hétvégére egyre hidegebb levegő áramlik fölénk. A közeljövőben tehát fokozatos lehűlésre kell számítani, de drasztikus hideg a hétvégén sem valószínű.

OMSZ: 2018. január 1. 13:03

Se hideg, se hó nem jön a földekre

A sokéves átlagok alapján január eleje, közepe szokott az év leghidegebb időszaka lenni. Idén eddig ez nem így van, és a héten sem így lesz, hiszen a legfrissebb előrejelzések szerint a hét végéig folytatódik az enyhe, csapadékos időjárás. Megmarad ugyanis térségünkben az erőteljes nyugatias áramlás, mellyel az óceán felől érkeznek légtömegek térségünkbe.

OMSZ: 2017. december 25. 19:13

Folytatódik az átlagosnál enyhébb idő

A többnyire enyhe, száraz, de néhol tartósan ködös időjárású hétvége után hasonló időre számíthatunk a hét első felében is, csütörtökig egy középpontjával tőlünk délre elhelyezkedő nagy kiterjedésű anticiklon alakítja időjárásunkat. Csütörtökön nyugat felől egy hullámzó frontrendszer éri el a Kárpát-medencét, és a hétvégén is időjárási frontok vonulnak át fölöttünk, ezért a hét második felében változékony, többfelé csapadékos időre van kilátás.

OMSZ: 2017. december 18. 14:06

Kevés csapadék, lassan száradó talajok

Az elmúlt hetek csapadékos, jellemzően esős időjárása után, ami sokfelé belvizeket okozott az országban, a héten csak kevés csapadék valószínű, főként a hét második felében. A Kárpát- medencétől kissé keletre, északkeletre örvénylő magassági hidegörvények áramlási mezőjében a hét első felében észak felől az eddigieknél szárazabb, de hideg légtömegek áramlanak fölénk. Enyhülés, és némi csapadék a hét második felében valószínű.

Cikkek száma: