2024. június 12. szerda
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2024. június 10. 15:02

Az Alföldön még mindig maradt aszályos terület

Az elmúlt héten is minden nap esett valahol az országban, ma éjjel és napközben pedig országszerte volt, helyenként felhőszakadás méretű csapadék, nyugaton és északon pedig árhullámok, belvízfoltok alakutak ki. Ezzel szemben az Alföld egyes részei még mindig kimaradtak az esőből és továbbra is száraz a talaj. A hét elején még várhatók akár heves zivatarok is, majd szárazabb és átmenetileg kissé hűvösebb levegő érkezik fölénk.

HungaroMet: 2024. június 6. 14:02

Átmeneti szárazabb, melegebb idő után ismét többfelé jönnek záporok

Úgy tűnik, az idén a Medárd napjához kötődő csapadékos nyár eleji időszak is hetekkel hamarabb kezdődött a szokásosnál. Az elmúlt három hét záporos, zivataros időjárása országszerte jelentősen csökkentette a tavasszal felhalmozódott csapadékhiányt, sokfelé jóval több esett az átlagosnál. Sajnos az elmúlt napokban felhőszakadások és jégesők is kialakultak helyenként jelentős károkat okozva. A hét közepétől átmenetileg csökkent a csapadékhajlam, és szombat estig kevesebb helyen lesznek záporok, akkortól azonban ismét többfelé számíthatunk csapadékra.

HungaroMet: 2024. június 3. 13:59

Jelentős területi különbségek a talajnedvességben

Május közepe óta tart a záporos időjárás, azóta sokfelé megázott a talaj és kultúrnövényeink is elegendő nedvességhez jutnak. Ugyanakkor a csapadék egyenetlen eloszlása miatt kisebb terültek kimaradtak, és még mindig előfordulnak aszályos terültek. A hét elején újabb, akár heves záporok, zivatarok érkeznek, majd csökken a csapadékhajlam és melegszik az idő, a hét végére már 30 fok körüli meleg valószínű.

HungaroMet: 2024. május 30. 11:34

Újabb záporos csapadék öntözi a földeket

Az elmúlt néhány napon kevesebb helyen fordultak elő záporok hazánkban, így a talaj ismét sokat száradt. Szántóföldi növényeink igényelnék az esőt, melyből a következő egy hét során érkezik is, többfelé bőségesen. A csapadék mennyiségének területi eloszlása azonban továbbra is egyenlőtlen marad.

HungaroMet: 2024. május 27. 14:59

Sokfelé jelentősen nőtt a talajnedvesség

A záporos, meleg időjárás kedvező a szántóföldi növényeink számára, de ilyenkor a növényvédelemre is fokozottan figyelni kell. A talajnedvesség hazánk döntő részén jelentősen növekedett, de még mindig vannak szárazon maradt kisebb területek az országban. A folytatás hasonló időt ígér, a hét első felében kevesebb, majd ismét több lesz a zápor, zivatar, de a csapadék mennyiségének területi eloszlása továbbra is egyenlőtlen marad.

HungaroMet: 2024. május 23. 14:11

Meleg, záporos idő segíti szántóföldi növényeink fejlődését

Egy hete fordult csapadékosabbra időjárásunk, és a főként záporos csapadékból származó rendszeres öntözés a meleg idővel párosulva jót tesz a szemnövekedés fázisában lévő gabonának és az intenzíven növekvő kapás növényeknek, ugyanakkor a növényvédelemre is jobban oda kell figyelni ilyen időjárási körülmények közt. A hétvégétől bár csökken a csapadékhajlam, helyenként továbbra is lesznek záporok, és folytatódik a meleg idő.

HungaroMet: 2024. május 20. 14:34

Jelentősen enyhült az aszály, de többfelé jól jönne még a csapadék

Valamennyi szántóföldi növényünknek igen jót tett az elmúlt napok csapadékos időjárása. Eső csak csütörtök este és pénteken esett, szombaton és vasárnap már záporok öntözték a földeket, és az ezekből lehulló csapadék mennyiségében igen nagy területi különbségek alakultak ki. Azonban így is országszerte javult a felszínközeli talajréteg vízellátottsága, a nyári növényekre vonatkozó aszály megszűnt vagy jelentősen enyhült. A folytatásban is a konvektív csapadék lesz a jellemző, a kialakuló záporokból, zivatarokból lokálisan igen nagy, míg máshol elenyésző mennyiség eshet.

HungaroMet: 2024. május 16. 14:13

Már a kertek alatt a kiadós csapadék

Az elmúlt egy hét nagyrészt száraz időjárása után már nagyon várjuk a májusi esőt. A nyári kapás növények fejlődésük kezdeti szakaszán a délnyugati országrészt kivételével aszályos körülmények közt növekedtek, de a repce és a búza is jóval több nedvességet igényelne a szemképződés, szemnövekedés fázisában. Szerdán a Tiszántúlon már többfelé voltak számottevő záporok, majd ma estétől délnyugat felől ismét sokfelé ered el az eső, és az előttünk álló egy hétben is többször, többfelé várhatók kiadós záporok.

HungaroMet: 2024. május 13. 15:51

Fagyosszentek és májusi eső?

A fagyosszentek közül Szervác hozott az északkeleti országrészbe erős éjszakai lehűlést, de csak egy-két fagyzugos helyen fordult elő néhány tized fokos fagy 2 m magasságban. A folytatásban kedden és szerdán még előfordulhatnak 5 Celsius fok alatti minimumhőmérsékletek, azonban a nagyobb probléma a csapadékkal van. Egyre jobban hiányzik ugyanis a májusi eső, elsősorban az Alföldön és a Dunántúl északkeleti felén. A nagy területen termesztett szánóföldi növényeink közül a kalászosok és a repce is igényelné a szemképződés fenológiai fázisában az esőt, de a fejlődés kezdeti szakaszában járó napraforgó és kukorica állományok még inkább. Csütörtökig csak kis esély van csapadékra, addig fokozódik az aszály, péntektől azonban remény van nagyobb mennyiség érkezésére is.

HungaroMet: 2024. május 9. 13:59

Esett, de sokfelé nem elég

Az elmúlt napok csapadékmennyiségében igen nagy területi különbségek alakultak ki hazánkban. A déli, délnyugati országrészben kellő mennyiségű nedvességhez jutottak a fejlődés kezdeti szakaszában járó napraforgó és kukorica állományok, ugyanakkor az Alföld és a Tiszántúl középső tájain fokozódott az aszály. Sajnos az előttünk álló egy hétben sem érkezik utóbbi területekre számottevő csapadék, országszerte nagyrészt száraz, az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű időre van kilátás, legfeljebb vasárnap lehetnek elszórt záporok.

Cikkek száma: