2022. június 27. hétfő
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2022. június 23. 13:20

Keleten tovább romlik az aszályhelyzet

A keleti országrészben hetek óta alig esett, a talaj sokfelé csontszáraz, a nyári növények szenvednek az aszálytól. A kalászosoknak és a repcének már nem segítene a csapadék, az őszi árpa betakarítása a szokásos idő előtt elkezdődött. A Dunántúlon május végén, június elején jelentős mennyiségű csapadék hullott, arrafelé még van nedvesség a talajban, sőt ma reggelre az ország délnyugati mintegy egynegyede újra megázott. A folytatás nem ígér jelentős csapadékot, csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, a jellemző a száraz, igen meleg idő lesz a következő egy hét során.

OMSZ: 2022. június 20. 15:09

Keleten fokozódik az aszály

A keleti országrészben hetek óta alig esett, a talaj sokfelé csontszáraz, a nyári növények szenvednek az aszálytól. A kalászosoknak és a repcének már nem segítene a csapadék, az őszi árpa betakarítása a szokásos idő előtt elkezdődött. A Dunántúlon május végén, június elején jelentős mennyiségű eső hullott, arrafelé még van nedvesség a talajban. A folytatás sem ígér országos csapadékot, csak holnap reggelig és csütörtökön várhatók elszórt záporok, zivatarok.

OMSZ: 2022. június 16. 12:05

Keleten folytatódik a csapadékhiány

Miközben a Dunántúlon az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű csapadék hullott és kellően nedves a talaj, addig keleten fokozódik a csapadékhiány és az aszály. Nyugaton kultúrnövényeink kedvező körülmények között fejlődhetnek, keleten viszont szenvednek a szárazságtól. Országos csapadék a következő napokban sem várható, a ma és a jövő hét elején várható hidegfront csak elszórtan, főleg a Dunántúlra hoznak helyenként heves záporokat, zivatarokat.

OMSZ: 2022. június 13. 14:57

Medárd helyett száraz idő

A nyár első tíz napjának záporai, néhol felhőszakadásai a keleti országrészben is többfelé mérsékelték kissé az aszályt, délkeleten azonban tovább súlyosbodott a szárazság. Ráadásul az idén a Medárd-napját követő csapadékos időszakra sem számíthatunk, az előttünk álló bő egy hétben száraz időjárás lesz a jellemző, csak szórványosan fordulhatnak elő záporok egy-egy hidegfronthoz kötődően.

OMSZ: 2022. június 9. 12:27

Medárd után felemás helyzetben az ország

Medárd napján sokfelé esett az országban, de ez nem jelenti egy hosszan tartó csapadékos időszak kezdetét. Ma és holnap még maradnak a záporok, zivatarok, majd szombattól szárazabb levegő érkezik fölénk. Nyugaton, északnyugaton az elmúlt napokban igen jól megázott a talaj, ugyanakkor keleten eddig nem enyhült az aszály. Az őszi búza és a repce is még a termés szempontjából kritikus szemfejlődés fázisában jár, a csapadékhiány meg fog mutatkozni a termés mennyiségében.

OMSZ: 2022. június 6. 15:12

Medárd napján esni fog, de …

A hétvége záporai, zivatarai, néhol felhőszakadásai sokfelé enyhítették a csapadékhiányt az országban, végre északkeleten is esett, ezzel együtt a keleti országrészben további jelentős mennyiségre lenne szükség szántóföldi növényeink optimális fejlődéséhez. A hét közepén, így Medárd napján is, ismét sokfelé – bár legkevésbé a Tiszántúlon – számíthatunk kiadós záporokra, de ez nem jelenti egy hosszabb csapadékos időszak kezdetét, mert a hétvégétől már száraz, meleg napok következnek.

OMSZ: 2022. június 2. 14:48

Délnyugaton nedves, északkeleten kritikusan száraz körülmények

Véget ért a május, és az ilyenkor aranyat érő esőkből sajnos országszerte kevesebb hullott a kelleténél. Bár a hónap utolsó hetében a déli, délnyugati országrészben kielégítő mennyiség esett, így ott enyhült vagy megszűnt az aszály, de az ország nagy részén további nedvességre lenne szüksége szántóföldi növényeinknek az optimális fejlődéshez. A következő napokban erre leginkább szombaton lehet nagyobb területen számítani, amikor zivatarokkal kísért záporok, néhol felhőszakadások öntözik majd a talajt.

OMSZ: 2022. május 30. 14:54

További esőkre lenne szükség

Az elmúlt napok esőinek köszönhetően a Dunántúl nagy részén és az Alföld déli, délnyugati tájain enyhült vagy meg is szűnt az aszály, ugyanakkor az ország északkeleti felén, ahol elenyésző mennyiség vagy semmi nem esett tovább fokozódott a szárazság, ami már nemcsak a tavaszi vetésű növényeket, hanem az őszi vetésűeket is egyre súlyosabban érinti. A folytatásban érkező csapadék eloszlására is az lesz a jellemző, hogy az ország délnyugati kétharmada ázik meg jobban, míg az északkeleti harmadra csak kevés eső jut.

OMSZ: 2022. május 26. 14:11

Északkeleten nem enyhül az aszály

A hét első felében három hullámban érték el hazánkat záporok, zivatarok, melyekből többfelé, de közel sem országszerte hullott több-kevesebb csapadék, azonban az aszály enyhítésére nem ilyen esőre vágytunk. Főként a déli, délnyugati országrészben többfelé okozott komoly károkat a zivatarokat kísérő viharos erejű szél és a nagyméretű jég. A folytatásban sem lesz eseménytelen időjárásunk, de a hétvégén a csendesebb esők lesznek a jellemzőbbek.

OMSZ: 2022. május 23. 15:02

Számottevően nem enyhül az aszály

Az előttünk álló héten sem érkezik országos, áztató eső, csak elszórt záporok, zivatarok várhatók. Ezek csak kisebb körzetekben áztatják meg a talajt, így az őszi és különösen a tavaszi vetések is sokfelé tovább szenvednek a csapadékhiánytól.

Cikkek száma: