2023. február 4. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2023. február 2. 11:56

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet

A januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás, mely tartósan enyhe és esős időt okozott, az elmúlt egy hét során már északnyugatira fordult. Ennek következménye a jóval kevesebb csapadék és átlag körüli hőmérséklet. A hét végétől ismét átalakul a légköri áramlási rendszer hazánk fölött: tartósan északias áramlással jelentős lehűlés érkezik kemény éjszakai fagyokkal, napközben is csak fagypont közeli hőmérsékletekkel.

OMSZ: 2023. január 26. 13:37

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időjárásnak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két- háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál, jellemzően eső formájában. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, és az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is. A folytatásban változás áll be időjárásunkban: az átlagos közelébe hűl az idő, jelentősebb csapadék viszont nem várható.

OMSZ: 2023. január 19. 12:34

Egyre nagyobb területen van vízborítás a vetésekben

Az elmúlt napok mediterrán ciklon sorozata nagy mennyiségű csapadékot hozott hazánkba, helyenként 50-70 mm eső is lehullott. A talaj ezt a mennyiséget már nem tudja befogadni, így több folyónkon komoly árhullám indult el és az Alföldön egyre nagyobb területeken jelenik meg a belvíz a földeken. A folytatásban már kevesebb csapadék várható és a hőmérséklet is csökken.

OMSZ: 2023. január 12. 13:03

További csapadék érkezik

Az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás folytatódott a mögöttünk álló héten is, és a tavaszt idéző hőmérsékletekhez bőséges csapadék is társult. Az ország nagy részén telítődött a talaj nedvességgel, a Tisza térségében és a Tiszántúlon egyre nagyobb területeken belvíz is megjelent. Az időjárás a következő napokban sem vált téliesre, marad az enyhe, csapadékos, gyakran szeles, kora tavaszi idő.

OMSZ: 2023. január 5. 11:40

Nincs láthatáron komolyabb lehűlés

Bár január eleje szokott a statisztikák szerint az év leghidegebb időszaka lenni, 2023 tavaszias idővel és melegrekordokkal kezdődött. Komolyabb lehűlés a következő 8-10 nap során sem látszik az előrejelzési számításokban, márpedig a túl enyhe idő az évnek ebben az időszakában már kifejezetten káros mezőgazdasági szempontból. A folytatásban gyakran érkeznek majd frontok fölénk, a jövő hét elején jelentős csapadékkal.

OMSZ: 2022. december 28. 12:17

Az új év is enyhe idővel kezdődik

Tartósnak ígérkezik az erős nyugatias áramlás hazánk fölött, amivel a jövő hét közepéig továbbra is enyhe léghullámok érkeznek fölénk. A túlságosan enyhe idő nem kedvező a növényeknek, de a kártevők és kórokozók sem ritkulnak így. Csapadék bőven hullott az év utolsó négy hónapjában, a talaj nedvességgel való feltöltődése nagyon jól halad, az őszi vetések szép állapotban vannak.

OMSZ: 2022. december 22. 12:28

Enyhe idő

Alapvetően kedvezőek az agrometeorológiai körülmények hazánkban: csapadékkal jól állunk, a talaj nedvességgel való feltöltődése nagyon jól halad, az őszi vetések szép állapotban vannak. Ami hiányzik, az a hideg, mert ilyen enyhe időben a kártevők és a kórokozók alig ritkulnak. A folytatás sem lehűlést, hanem felmelegedést ígér, az ünnep alatt ugyanis igen enyhe idő várható. A téli napforduló után immár a nappalok lassan hosszabbodásnak indulnak.

OMSZ: 2022. december 14. 14:45

Már jelentős nedvességtartalom halmozódott föl a talajokban

Az elmúlt egy hét időjárása a nagy mennyiségű, szinte országos csapadékról szólt, miközben sokfelé megérkezett az idei első hó is. Ezúttal a legtöbb csapadékot az Alföld kapta, ahol a mélyebb talajrétegek 2021. nyara óta ki vannak száradva. Idén a feltöltődés nagyon jól halad, sőt az eketalp-betegséggel érintett táblákon a nehézkes beszivárgás miatt már belvízfoltok is megjelennek. A folytatás újabb mediterrán ciklonokat, újabb jelentős csapadékot, kezdetben felmelegedést, szombattól pedig lehűlést ígér.

OMSZ: 2022. december 8. 13:16

Jelentős csapadék segíti a talajok feltöltődését

Az elmúlt két hétben az Alföldön kissé megtorpant a talajok feltöltődési folyamata, főként az ország nyugati, északnyugati felén hullott számottevő csapadék. Az előttünk álló napokban azonban országszerte jelentős mennyiségre van kilátás nagyrészt enyhe esők, de vasárnaptól az északi, északkeleti országrészben egyre nagyobb területen hó formájában. Így a jövő hét első felében téliesre fordul időjárásunk, és ez az erős éjszakai lehűlésekben is megmutatkozik majd.

OMSZ: 2022. december 1. 13:13

A hideg még várat magára

Bár ma a naptár szerint elkezdődött a tél, az időjárás egyelőre őszi jelleget mutat, és komolyabb lehűlés a következő egy hét során sem valószínű, sőt a jövő hét első felében az éjszakai fagyok is megszűnnek.

Cikkek száma: