2020. augusztus 15. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.08.16. vasárnap éjfélig

Szombaton estig több helyen várható zivatar az országban, legjobb eséllyel a Dunántúl keleti részén, Északi-középhegységben, Alföld középső tájain. Zivatarokat elsősorban rövidebb idejű intenzív csapadék, néhol felhőszakadás (20-40, esetleg 40 mm feletti mennyiség), egy-egy helyen 60-70 km/h-s szél, jégeső kíséri. Estétől kevésbé valószínű zivatar.

Vasárnap hajnaltól az északi, északnyugati országrészben labilizálódik a légkör. Az eső, zápor mellett reggel, délelőtt egy-egy zivatar is kialakulhat. A déli, délutáni órákban nagyobb számban inkább az ország déli, délnyugati felén, este a középső tájakon, Észak-Magyarországon valószínű zivatar. A zivatarokhoz helyenként elsősorban felhőszakadás (20-40, néhol akár 50-60 mm feletti csapadék) társulhat, de egy-egy helyen 60-70 km/h feletti szél és jégeső is kialakulhat.

2020.08.15. 09:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. augusztus 15. 10:06 (08:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.