2024. április 27. szombat
Hírek

HungaroMet: 2023. július 23. 19:59

A 2023. évi Balaton-átúszás időjárási összefoglalója

A Balaton-átúszás napját (2023.07.23.) megelőzően egy gyenge hidegfront nyomán stabilizálódott a légkör, így csökkent a zivatarhajlam. Ugyanakkor egy markáns felmelegedést hozó melegfront érkezésére lehett számítani a következő napon. Július 23-ra az északnyugati áramlás már leállt, a meleget hozó erős délnyugati szél pedig még nem indult el. Az rendezvény kezdetén mérsékelt délnyugati szél fújt, amely napközben átmenetileg kissé tovább élénkült. A legerősebb széllökések a zánkai mérőállomáson  25 km/h-ig, a Balatonszemes közelében lévő félvízi platformon pedig  22 km/h-ig emelkedtek.

Az élénk fokozatot alig elérő szél nem okozott volna nehézséget az úszóknak, azonban a délnyugati irány miatt elegendő távolság volt a hullámok megnövekedésére, így az északi part közelében 30 cm magasságú hullámok is kialakultak. A hullámzás az úszókat szemből-oldalról kapta, így a kezdeti szakasz főleg azoknak volt nehéz, akik a 9-10 óra körüli indulást választották. A hullámok magassága félvíztől a déli part felé gyorsan csökkent, így a kezdeti nehéz szakaszon túljutóknak a második szakasz már könnyebb volt (1. ábra).

Délelőtt 10 óra után ahogy a víz és a szárazföld közötti hőmérsékleti különbség növekedni kezdett, fokozatosan felépült a tavi cirkuláció, amely jelentősen legyengítette a délnyugati szelet, így a hullámzás is lecsökkent.

A reggeli rétegfelhők gyorsan eltűntek, a zavartalan napsütés kitartott a rendezvény végéig.

A hullámzás és az úszás egyaránt átforgatta a vizet, így annak hőmérséklete az úszó folyosóban 24-25 fok körül alakult.

A Balaton-átúszás időjárási szempontból egy különösen érzékeny esemény. Egyrészt meg kell találni azt a rendszerint szűk időintervallumot, amikor a rendezvény szóba jöhet. Másrészt a mostani helyzet jól mutatja, hogy bár meteorológiai szempontból optimálisak voltak a körülmények, azonban az éppen hogy megélénkülő, a Balaton tengelyében fújó szél is nehézséget tudott okozni a hullámzás által.


1. ábra
A MEANDER nowcasting rendszer által számított hullám magasság 2023. július 23. 9:15-kor;
az ábrán látható, hogy az északi partnál alakult ki számottevő hullámzás