2024. május 2. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2023. július 19. 08:00

Elhunyt dr. Dombai Ferenc meteorológus, villamosmérnök, egykori munkatársunk

Fájdalommal tudatjuk, hogy dr. Dombai Ferenc egykori kollégánk, az Országos Meteorológiai Szolgálat Pro Meteorologia emlékplakettel kitüntetett korábbi elnöki tanácsadója, radar szakértő életének 70. évében, 2023. július 13-án elhunyt. Nyugodjék békében!

Búcsúztatása 2023. július 28-án 12 órakor lesz Budapesten a Fiumei úti sírkertben, és július 29-én 10 órakor Szolnokon a Galéria étteremben.

Dombai Ferenc Törökszentmiklóson született 1953. augusztus 14-én. Szolnokon műszaki szakközépiskolában érettségizett 1971-ben. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán 1977-ben fizika tanári és meteorológus oklevelet szerzett. Diplomamunkájának címe: Felhőalap és látástávolság mérése hagyományos eszközökkel és laser berendezésekkel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a Radarmeteorológiai Csoportban kezdte meg munkáját, ahol fizikai és technikai kérdésekkel egyaránt foglalkozott. Radarmeteorológiai ismereteit GARP-FGGE expedíciós úton az Indiai-óceánon (1978-1979), és szovjetunióbeli tanulmányutakon szerezte (1979-1980). Tudását itthon kamatoztatta, részt vett a meteorológiai radarhálózat kialakításában, az adattovábbítás módszerének kidolgozásában.

Műszaki érdeklődését követve, a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán folytatta tanulmányait, ahol 1985-ben a digitális számítástechnikai ágazaton szerezett villamosmérnöki diplomámat.

1985-ben az OMSZ Távérzékelési Főosztályára került, ahol főosztályvezető helyettesként a műholdvevő, a radar és a számítástechnikai rendszerek üzemeltetésének és fejlesztésének felügyelete volt a feladata. 1988-tól 1992-ig az OMSZ számítóközpontjának Üzemeltetési Osztályát vezette. 1992-től az OMSZ elnökének műszaki tanácsadójaként a műszaki és informatikai fejlesztési projektek előkészítése, koordinálása volt a feladata.

Legfontosabb fejlesztésének tekinthető az MRL-5 típusú időjárási radar teljes körű automatizálása. Az 1986-ban Napkoron telepített első radar-automata alapvetően a technikai körülményeknek köszönhetően rövid életű volt. A 90-es évek elejére elkészült újabb változat személyi számítógépekbe illeszthető digitális jel- és képfeldolgozást segítő célprocesszorokon alapult. Munkájának köszönhetően az OMSZ bekapcsolódott a digitális radaradatok nemzetközi cseréjébe. A hazai radarok automatizálása mellett részt vett a cseh és az argentin radarok automatizálásában. Kutatásait az EU COST-75 kutatási program anyagilag is támogatta.

A radar automatizálás mellett részt vett az OMSZ első, integrált számítógépes hálózatának megvalósításában (1993), a meteorológiai mérések automatizálásában (1996), valamint a villámlokalizációs hálózat kialakításában (1997-1999).

1999 februárjától a Környezetvédelmi Minisztérium Informatikai Főosztályára került, ahol főosztályvezető helyettesként, majd informatikai szakmai tanácsadóként dolgozott 2005-ig.

2005 decemberétől ismét az OMSZ munkatársaként dolgozott. A Távérzékelési Osztály vezetőjeként (2006-tól 2009 őszéig) az OPERA program kapcsolattartója is volt. Nyugdíjba vonulásáig (2016. augusztus), mint elnöki tanácsadó és tudományos titkár tevékenykedett.

Pályája során a gyakorlati célokat szolgáló fejlesztések mellett elméleti kutatásokkal is foglalkozott. Régi álma, egy kisradar kifejlesztése – a Grazi Műszaki Egyetemmel együttműködve – a prototípus kidolgozásáig jutott.

Szakterületén oktatással is foglalkozott. Az OMSZ-ban és a honvédségnél radar technikusokat oktatott, az ELTE meteorológiai tanszékén több évig radarmeteorológiai gyakorlatokat vezetett, illetve részt vett a légiirányítók képzésében is.

Doktori értekezésének címe "Hazai villámlás lokalizációs és radar adatok összehasonlító elemzése", melyet 2008 áprilisában védett meg.

Az OMSZ­-nál folytatott tevékenységért 1998-ban Pro Meteorologia emlékplakettel tüntették ki.

Szabad idejét többnyire Szolnokon töltötte, a holt-tiszai evezések mellett gyakorlott sárkányrepülő is volt.