2024. május 2. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2023. július 9. 08:39

Időjárási összefoglaló az 55. Kékszalag vitorlásversenyről

Az 55. Kékszalag verseny (2023. július 6-7.) időjárása a vitorlázás szempontjából sok évre visszamenőleg a legmegfelelőbb volt. Ezt bizonyítja, hogy az új időrekord (5 óra 4 perc) mellett az utolsó hajó is körülbelül 31.5 óra alatt teljesítette a 48 órás limit időre tervezett versenyt. A verseny során a többnyire állandó irányú,  az erős fokozat határán fújó északnyugati szél meghatározóan a hajók technikai képességeit részesítette előnyben.

Időjárási körülmények

Meteorológiai szempontból nem annyira a verseny, mint inkább a verseny időjárását megelőző időszak volt összetett. A versenyt  megelőző éjszaka az Északi-tenger partjai felett átvonuló, ebben az évszakban szokatlan viharciklon messze délre lenyúló hidegfrontja érte el a Balaton térségét. A front mögött a Balatonnál megerősödött (40-55 km/h), helyenként viharossá fokozódott (60-65 km/h)  az északnyugati szél, amelyet például Balatonőszödön 68 km/h-s széllökés is kísért. A front átvonulását helyenként intenzív csapadék is kísérte.

Reggelre a kelet felé elvonuló csapadékzóna mögött csillapodott a szél, és a két órával halasztott verseny kezdetén így élénk (20-35 km/h), időnként erős (~40 km/h) lökésekkel kísért északnyugati, északi szél fújt. Ezzel a félszéllel a hajók gyorsan eljutottak a kenesei bójáig ahonnan sokan már ballonnal tudtak menni Siófokig. A csak kissé mérséklődő északnyugati szél estig fennmaradt.

Éjszaka a Balaton helyi cirkulációja és az északnyugati alapáramlás harcából többnyire az utóbbi került ki győztesen, így a hajók éjszaka is tudtak haladni.

A második napon  kora reggeltől ismét megélénkült, majd késő délelőttől többfelé meg is erősödött (40-45 km/h) az északias szél, és csak az utolsó hajók befutásakor, kora délutántól alakultak ki gyengén szeles területek Tihany térségében.


Időjárási előrejelzések


A számítógépes előrejelzések segítségével meglehetős pontossággal sikerült követni a hidegfront mozgását és a front utáni szél erősségét, időbeli alakulását. A hajnali frontátvonulással járó viharos szél, illetve annak mérséklődése a számításoknak megfelelően alakult. Nehezebb feladat volt az éjszakai szélviszonyok prognózisa de a modellszámítások itt is a nagyobb területekre adták az északi alapáramlás fennmaradását. Ugyancsak meglehetősen pontosan jelezték a modellek az északnyugati szél másnapi megélénkülését.

Az előrejelzések az OMSZ Siófoki Obszervatóriumában készültek, az ottani szuperszámítógépen futó WRF numerikus időjárás előrejelző modell segítségével. A WRF modell két globális modell felhasználásával is lefuttatták (az európai ECMWF, illetve az angol meteorológiai szolgálat modelljeivel), az előrejelzések a kétféle számítás szintéziséből készültek.



A siófoki fordulót lehet követni az OMSZ Viharjelző Obszervatóriumából készített videón

 

A WRF modell szélelőrejelzése a 2023. július 5. este 8 órai (18:00 UTC) kiindulási idővel


Hátszél vitorlával Kenese felől a siófoki bójához


A siófoki forduló után "krajcolás" a tihanyi szoros felé