2024. május 2. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2023. július 3. 12:00

Múzeumok Éjszakája az Országos Meteorológiai Szolgálatnál

Az idén immár huszonegyedik alkalommal megrendezett Múzeumok Éjszakáján, az előző évekhez hasonlóan az Országos Meteorológiai Szolgálat is kitárta kapuit a látogatók előtt. Szent Iván éjjelén, az év legrövidebb éjszakáján, a budai főépületben és pestszentlőrinci Marczell György Főobszervatóriumban is érdekes, tematikus programokkal vártuk a meteorológia iránt érdeklődőket.

Több száz látogató ismerkedhetett meg közelebbről a meteorológia világával, ezen belül az egyik „legnépszerűbb” elemmel, a hőmérséklettel. A budai főépületben a meteorológia egyes szakterületei saját szemszögükből vizsgálva mutatták be a hőmérsékletet, ezt a mindannyiunk életét alapvetően befolyásoló időjárási elemet. Aki az „állomásokat” végigjárta, és a pecséteket összegyűjtötte, azt távozáskor apró ajándékkal is jutalmaztuk.

Természetesen a TV stúdió látogatása idén sem maradhatott el. A vállalkozó kedvűek időjárás-jelentőként próbálhatták ki magukat. Az OMSZ TV Stúdiójában készült fotók, csoportonkénti bontásban megtekinthetők ezen az oldalon.

Aki pedig mélyebben is szeretett volna megismerkedni a meteorológia tudományával, szakmai előadásokon vehetett részt. Igen nagy érdeklődés övezte öt munkatársunk bemutatóját, melyek a hőmérsékletre fókuszálva mutatták be a csapadékképződés, légszennyezés, éghajlat, valamint a humán-és repülésmeteorológia témakörét.

A pestszentlőrinci Főobszervatóriumban sem unatkoztak a látogatók. Az Ambrózy Pál tanösvény bejárása során vendégeink megismerhették a hagyományos meteorológiai műszerkertet. Szakembereink bemutatták a kalibráló laboratóriumot és három alkalommal egy-egy magaslégköri szondát is felengedtek.

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálatot választotta. Találkozzunk jövőre is!


Az OMSZ MUZEJ-2023 budai csapata, június 24. 15 óra előtt...


...és éjfél után