2021. június 20. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.06.21. hétfő éjfélig

FOKOZÓDÓ HŐSÉG

A napi középhőmérséklet vasárnap többnyire 25-26 fok körül, főként városi környezetben és a Dunántúlon helyenként kevéssel 27 fok felett alakul. Hétfőn tovább fokozódik a kánikula, már az ország délnyugati, nyugati felén 27 fok körül, vagy afelett, keletebbre 25-27 fok között várható a napi középhőmérséklet.

KIS SZÁMBAN ZIVATAROK

Ma délután az Északi-középhegység térségében, majd az északkeleti határvidéken alakulhat ki egy-egy zivatar. Este, éjszaka az északnyugati tájakon fordulhat elő kis eséllyel egy-egy zivatar.

Hétfőn a délutáni óráktól az ország északi, északkeleti felén helyenként (a vasárnapinál nagyobb, de napközben összességében kis számban) kialakulhatnak zivatarok. A délnyugati megyékben nem valószínű csapadék. Az esti, késő esti óráktól az északkeleti megyékben nagyobb számban is képződhetnek zivatarok, ezek számosságát, hevességét tekintve még meglehetősen nagy a bizonytalanság. A zivatarokat lokálisan viharos szélrohamok (60-90 km/h), jégeső, illetve nagyon kis területre korlátozódva rövid idő alatt 20-30 mm csapadék kísérheti.

2021.06.20. 18:02 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. június 20. 18:06 (16:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.