2023. december 5. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.06. szerda éjfélig

ÁTMENETI ÓNOS ESŐ

Délnyugat felől csapadékzóna húzódik az ország fölé, amelynek jellemző halmazállapota kezdetben eső lesz, de az Észak-Dunántúlon, a Budai-hegyek, Nógrád, illetve a Mátra térségében lehet számítani helyenként ónos esőre (ált. pár tized mm), mielőtt havazásba váltana a csapadék. Kiemelten a Dunántúli-középhegység térségében (főleg Bakony) nagyobb mennyiségű ónos csapadék is eshet (1-3 mm).

A DUNÁNTÚLON JELENTŐS (TAPADÓ) HAVAZÁS

Az előttünk álló éjszaka nyugat felől a csapadék halmazállapota egyre inkább havazásba vált, tartós havazás kezdődik a Dunántúlon. Szerda estig a legnagyobb mennyiség előzetes számítások alapján a Bakony-Mecsek vonalában hullhat, a magassággal felfelé haladva egyre vastagabb hótakaró valószínű. Síkvidéken a kevéssel fagypont fölötti hőmérsékletnek köszönhetően általában ~5-15 cm vizes (tapadó) hóréteg jöhet össze, de a Somogyi-dombság, a Dunántúli-középhegység - kiemelten a Bakony 200-300 m feletti részein, ahol végig fagyhat - ennél több (20-30 cm-es) vastag hóréteg is kialakulhat. A szerda esti órákban a csapadék súlypontja a középső országrészre - beleértve a főváros térségét is - helyeződhet, ott is havazás kezdődik, melyből szerda éjfélig arrafelé lepel - 10 cm-es olvadozó hóréteg összegyűlhet. A magasabban fekvő részeken (pl. Budai-hegyek) ennél jóval nagyobb mennyiség (>10 cm) is lehullhat.

(Megj.: A havazás folytatódik csütörtökön a déli órákig, melyből a középső és északi országrészben további, több cm friss hó várható.)

2023.12.05. 18:24 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. december 5. 18:26 (17:26  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.