2022. május 25. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.05.26. csütörtök éjfélig

Az éjszakai órákban fokozatosan halad keleti irányba a csapadékzóna, amelyben zivatarok még előfordulhatnak. Ezek mellé viharos (~ 60 km/h) széllökés, jégeső és intenzív csapadékhullás (~ 15-25 mm) társulhat. Az Alföldön, északkeleten még csütörtök hajnalig is kitarthat a zivatartevékenység.

Miután kivonultak a zivatarok az országból, csütörtökön kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű.

2022.05.25. 22:36 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. május 25. 22:42 (20:42  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.