2024. június 15. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. április 8. 10:30

Nyárias fővárosi rekord (2024.04.07.)

Április 7-én országszerte kora nyárias időben volt részünk. Az átlagos maximum hőmérséklet ezen a napon 15,1 fok, ezzel szemben most 25,1 fok volt az átlag, tehát országosan pont 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál.

Budapesten melegrekord is dőlt, Újpesten 26,5 fokos maximum hőmérsékletet mértünk. A korábbi fővárosi rekord 26,1 fok volt, amelyet Budapest Krisztina állomásunkon jegyeztünk fel 1986-ban.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.