2024. július 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. február 25. 09:48

Hőmérsékleti rekordok (2024.02.24.)

2024. február 24-én tavasziasan enyhe idő volt. Számos településen, volt magasabb a napi minimum-hőmérséklet, az ilyenkor megszokotthoz képest. Kecskemét K-puszta állomásunkon 10,8 fokos hőmérsékletet mértünk, mely új országos legmagasabb napi minimum-hőmérséklet rekord. A korábbi rekord is Kecskemét K-pusztán volt: a 9,2 fok, 2017-ben.

Budapest Pestszentlőrincen 9,7 fokot mértünk, mellyel megdőlt a legmagasabb napi minimum-hőmérséklet fővárosi rekordja is. A korábbi rekord 8,1 fok volt, melyet Budapest Lágymányos és Budapest Pestszentlőrinc állomásainkon mértünk, 2017-ben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.