2024. július 18. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2024. február 8. 10:00

Újabb rekord a fővárosban (2024.02.07.)

A napok óta tartó februári tavaszban újabb fővárosi rekord született. 2024. február 7-én Budapest Újpest állomásunkon 15,1 fokot mértünk, mely új napi legmagasabb fővárosi maximum-hőmérsékleti rekord. Korábban ezen a napon 2011-ben Budapest Pestszentlőrinc állomásunkon 15 fokot mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.