2024. július 17. szerda
Hírek

HungaroMet: 2023. november 1. 09:43

Szélrekorddal búcsúzott az október (2023.10.31.)

2023. október 31-én megdőlt az országos napi legnagyobb széllökés rekordja. Két helyen, Fülöpháza Hattyús-szék és Kab-hegy állomáson is 27,8 m/s-os (100 km/h) széllökéssel érkezett a hónapzáró hidegfront. Korábban ezen a napon 1969-ben Kékestető állomásunkon 27,1 m/s-os (98 km/h) széllökést rögzítettek a műszerek. 

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.