2024. július 17. szerda
Hírek

HungaroMet: 2023. március 15. 11:18

66 éves napi melegrekord dőlt meg (2023.03.14.)

2023. március 14-én, a délutáni hidegfront érkezte előtt délnyugat felől meleg levegő áramlott a Kárpát-medencébe, emellett a nap első felében hazánk nagy részén többórás napsütésnek is örülhettünk. A szeles, de tavasziasan meleg időben több helyen is 22 fok fölé emelkedett a napi csúcshőmérséklet. Sőt, Sellyén egészen 24,1 fokig, ezzel pedig megdöntötte Szentgotthárd 66 évvel ezelőtti napi legmagasabb maximumhőmérsékleti rekordját. Az 1957-ben, ugyanezen a napon mért korábbi napi csúcsérték 22,3 fok volt.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.