2024. május 24. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. szeptember 16. 10:06

Új fővárosi szélrekord (2022.09.15.)

Szeptember 15-én egy hidegfront hatására többfelé zivatarok alakultak ki. Budapest Ferihegy állomásunkon 23,0 m/s (82,8 km/h) széllökést mértünk, mellyel megdőlt a maximális napi széllökés fővárosi rekordja. A korábbi rekord 21,8 m/s (78,5 km/h) volt, melyet 1979-ben, Budapest Örsöd állomásunkon regisztráltunk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.