2024. július 4. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2012. október 29. 09:13

Vastag októberi hótakaró

Dunántúlon télies reggelre ébredhettek az emberek. Az Alpokalján, a Kisalföldön, illetve a Bakonyban sok helyen összefüggő hóréteg alakult ki. A hirtelen kialakult tél oka, hogy egy hideg légtömeg megkerülve az Alpok hegyláncait, a Földközi-tenger meleg vize felett keveredett az igen enyhe, páradús légtömegekkel, ez pedig nagyon aktív mediterrán ciklon kialakulásához vezetett.

2003 után ismét vastag hótakaró alakult ki Sopronban. Az október 29-én reggel hét órás megfigyelések szerint a város meteorológiai állomásán, a Kurucdombon 8 cm-es hóréteget mértek észlelőink. Ez az érték ugyan messze elmarad a 2003. október 23-án regisztrált 28 cm-es értéktől, de így is fokozott óvatosságra inti az útra kelőket.
 

1. ábra
1. ábra
Sopron, kurucdombi meteorológiai állomás, 2012. október 29.
(Jóna Gergely fotója)


A várost övező hegyekben azonban még ennél is több esett: Sopron kertvárosában 9, a 430 méter magasan fekvő Brennbergbányán 15 cm-t is elérte a hó vastagsága. A Soproni-hegységben tehát igazi téli viszonyok uralkodnak.

Azonban nemcsak Sopronban, hanem szerte a Dunántúlon télies reggelre ébredhettek az emberek. Az Alpokalján, a Kisalföldön, illetve a Bakonyban sok helyen összefüggő hóréteg alakult ki. Sopronhorpácson 12 cm-es fehér lepel takarta be a tájat, de Kőszegen is 6, Rábagyarmaton 5, Pápán és Dabronyban 4, Sármelléken és Szombathelyen 2 cm-es hóréteget mértek hétfő reggel. A Győr mellett fekvő Péren a regisztrált 3 cm-es hóréteg pedig helyi októberi rekordnak számít, hiszen ilyen vastag hóréteget októberben még nem mértek Győr környékén. Ugyan a Duna-Tisza közén még nem alakult ki összefüggő hóréteg, de Pakson, sőt még Kecskeméten és Kiskunhalason is havazott. A főváros alacsonyabb részein jellemzően havas eső esett, ugyanakkor a Budai-hegyekben szintén kialakult összefüggő hóréteg.

2. ábra
2. ábra

OMSZ meteorológiai állomásainak hóvastagság adatai (L: lepel, F hófolt)


A hirtelen kialakult tél oka, hogy a hétvégén markáns hidegfront érte hazánkat, amely mögött sarkvidéki hideg árasztotta el Európa nagy részét. A hideg légtömeg megkerülve az Alpok hegyláncait, a Földközi-tenger meleg vize felett keveredett az igen enyhe, páradús légtömegekkel, ez pedig nagyon aktív mediterrán ciklon kialakulásához vezetett. Ez a ciklon útja során középpontjával Magyarországot is érintette, a légnyomás a hétvégén több helyen 990 hPa alá süllyedt.

3. ábra

3. ábra
Tengerszintre átszámított légnyomás, 2012. október 27. 15 óra


A ciklon nyugati oldalán áramló hideg levegő már szombat este elárasztotta a Dunántúl nyugati részét, de vasárnap már a Magyarország keleti területein is jellemzően 5 fok alatt alakult a maximumhőmérséklet. Ugyanakkor a ciklon keleti oldalán továbbra is enyhe levegő áramlik észak felé: vasárnap a romániai Giurgiu-ban még 27 fokot mértek, de a hideg levegő  lassan Európa keleti végeit is meghódítja.


Kapcsolódó oldalak: