2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2012. augusztus 16. 12:29

Vajon augusztus 20-val véget ér a nyár?

Előttünk van augusztus 20-a, közeledik a nyár vége. Bizonyára sokan ki szeretnék használni a 3 napos hosszú hétvéget is, és programjuk megszervezéséhez kíváncsiak az időjárás várható alakulására. Nekik és másoknak is mondjuk, írjuk, hogy a következő napok során tovább melegedő, száraz időjárásra lehet számítani.

A magasban egyre melegebb és alapvetően száraz levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. Ezért szombattól hétfőig többnyire kevés felhő lesz az égen, sokat süt majd a nap, esőt, záport nem várunk. A szél is csak időnként élénkül meg. A hőmérséklet csúcsértéke az északkeleti országrész kivételével szombaton, vasárnap is 30 fok fölött alakul, hétfőn kissé még tovább erősödik a nappali felmelegedés, az ország déli és középső tájain akár 35 fok is lehet. Vagyis a csütörtöki adatok alapján azt mondhatjuk, hogy az ünnepi rendezvényeket a magas hőmérsékleten kívül más időjárási esemény nem veszélyezteti.

Emlékeinkben az él, hogy augusztus 20-val „véget ér a nyár”, mivel augusztus utolsó harmadában gyakran egyik napról a másikra több fokkal hűvösebbre fordulhat az időjárás. Ebben az évben ez változás minden bizonnyal később várható. Az 1. ábra szerint a jövő hét végéig még nagy valószínűséggel továbbra is meleg levegő alakítja időjárásunkat. Ezért a hőmérsékletben lényeges változásra, csökkenésre nem számítunk. Záporok ugyan előfordulhatnak, de számottevő mennyiségű csapadék továbbra sem várható. Ez az időjárás ugyan a nyaralóknak kedvező lehet, de a mezőgazdaságban további gondot okozhat, és a tavak, folyók vízállása sem javul.

1. ábra