2024. július 5. péntek
Hírek

HungaroMet: 2016. április 22. 17:00

Meteorológiai állomás kerül átadásra az állatkertben a Föld Napja alkalmából

Példaértékű együttműködés veszi kezdetét két vezető hazai szakmai intézmény, a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) között. A jövőben együtt kívánnak működni minden olyan területen, amellyel egymás munkáját segíteni és erősíteni tudják. Célul tűzték ki a zöld városfejlesztés elősegítését, környezettudatos várostervezés és a klímaváltozás elleni küzdelem támogatását. Közös szándék az intézmények és tevékenységük megismertetése, népszerűsítése, közös szakmai és látogatói rendezvények szervezése, együttműködés az oktatás, ismeretterjesztés, környezeti nevelés területén. Az együttműködés első lépéseként a Föld Napján (április 22-én) átadásra került egy meteorológiai állomás. A kalibrált mérőérzékelőket az OMSZ, a szükséges területet és energiaellátást pedig a FÁNK biztosítja.

Budapest közel kétmillió lakosú város, területe, domborzati adottságai okán eltérő időjárás fordulhat elő a város különböző részein. Fontos, hogy a lakosság kiszolgálása érdekében minél több adat álljon rendelkezésre, ezért az OMSZ törekszik arra, hogy Budapest főváros lehetőleg minél több pontjáról legyen megbízható, pontos meteorológiai információ.  Az itt mért adatok hasznos tájékoztatást adnak az állatkert látogatói, és az előrejelzéseken dolgozó meteorológusok számára is, információt kaphatunk a város klímamódosító hatásáról, ezen kívül a FÁNK energiahatékonyságot célzó fejlesztéseit is támogatni fogja. A mérőautomata mérési programja a következő meteorológiai elemekre terjed ki: léghőmérséklet, légnedvesség, csapadék, szélirány, szélsebesség, globálsugárzás, talajhőmérséklet és jelenidő. A megfigyelt adatok köre kibővítésre kerül az OMSZ Marczell György Főobszervatóriumában mért légnyomás és UV-B index értékeivel is.

Itt jegyezzük meg, hogy a Budapest meteorológiai viszonyainak pontosabb megismerése érdekében került telepítésre korábban a XII. kerületben, János-hegyen egy állomás, ami a budai időjárásról ad tájékoztatást.



Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke beszédet mond a meteorológiai állomás átadásán (fotó: Bagosi Zoltán)


Új meteorológiai állomás a Fővárosi Állat- és Növénykertben (fotó: Bagosi Zoltán)