2024. szeptember 17. kedd
Hírek

HungaroMet: 2024. szeptember 9. 10:01

Hajnali rekordok, zsinórban nyolcadszor (2024.09.08.)

2024. szeptember 8-án sem lassított a nyár: zsinórban 8. napja dőlt meg hajnalban napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord. Ezúttal (ismét) mind országos, mind fővárosi szinten.

Tatabánya Dózsakert állomásunkon csupán 22,1 fokig tudott lehűlni a levegő hajnalra, amivel túlszárnyalta a korábbi 21 fokos országos napi szélsőértéket, amelyet Tatán mértünk, még 1917-ben.
Az új napi fővárosi minimumrekord Budapest Lágymányoson született, ahol mindössze 21,2 fokig süllyedt a digitális hőmérő képzeletbeli higanyszála. Ezzel intve búcsút az addigi csúcstartó 20 foknak, amelyet 1973-ban Budapest Budakeszi erdő állomásunkon regisztráltunk.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.