2024. július 7. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2012. június 23. 06:00

Elhunyt dr. Bodolai Istvánné sz. Jakus Emma meteorológus kollégánk

Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették hogy dr. Bodolai Istvánné, született Jakus Emma 2012. június 9-én, életének 85. évében elhunyt.

A gyászszertartás 2012. június 29-én 12.00 órakor lesz a kelenföldi Szent Gellért Plébániatemplom urnatemetőjében.

Jakus Emma 1927. október 29-én született Nógrádverőcén. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1955-ben végzett meteorológusként. Szakmai pályája első időszakában a csapadék-folyamatokkal, a csapadékmennyiség matematikai módszerekkel való előrejelzésével, majd a 60-as évek elejétől a meteorológia akkoriban kialakuló új fejezetével, a középtávú előrejelzés módszerének kutatásával, fejlesztésével foglalkozott. Az 1970. évi nagy tiszai árvíz után kutatásokat végzett a Duna és a Tisza árhullámai egyidejűleg ható meteorológiai feltételeinek feltárására. E vizsgálatok folytatásaként kidolgozta az 1973-ban létrehozott Hidrometeorológiai Csoport keretében az említett folyók vízgyűjtő területeire a rövidtávú csapadék-előrejelzés módszereit.

A kutatási eredmények alapján operatív mennyiségi csapadék-előrejelzési módszert alakított ki és létrehozta 1978-ban az OMSZ akkori Előrejelzési Intézetében a kettős funkciójú (operatív és kutató) Csapadékszinoptikai Osztályt.

1984-ben kezdődött nyugdíjas éveiben szakterületein tovább dolgozott, amit évenként megjelenő publikációi mutatnak. Ezek során figyelmet érdemel az 1955–1995 közötti 40 év szinoptikus kutatásai eredményeinek összefoglalása. Szakmai tevékenységét kiegészítette az ELTE meteorológia szakán 1979–1996 közötti években a mezoszinoptika című tantárgy és rövidebb ideig a hidrometeorológia oktatása. Számos egyetemi hallgató szakdolgozata készítésének volt szakmai irányítója. A Meteorológiai Tanszék repülésmeteorológiai katonai tiszti tanfolyamának munkájában is közreműködött a mezoszinoptika c. tantárgy oktatásával.

1984-ben kapott Steiner Lajos emlékérmet, háromszor nyerte el az MMT Szakirodalmi Nívódíját (1969, 1984, 1997),

A környezetvédelmi miniszter 1998-ban Pro Meteorológia emlékplakettel, 2004-ben Schenzl Guido Díjjal tüntette ki.

Az utolsó két-három évben már nem járt be az OMSZ könyvtárába dolgozni, ahol szakirodalmi munkáit még sokáig végezte. 80 éves születésnapján szűk baráti-munkatársi körben köszöntöttük, de később már ritkán láttuk őt, nem járt be ünnepségekre, nyugdíjas találkozókra. Bár gyenge volt már fizikailag, szellemi frissessége megmaradt, halálhíre váratlanul ért bennünket.

Gyászjelentés