2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2012. október 24. 06:09

Egy hét alatt nyárból a télbe?

Október 20-án az ország déli felében több helyen 25 fok körül alakult a csúcshőmérséklet, sőt napi melegrekord is megdőlt. Az előrejelzések szerint szombaton, október 27-én már havas eső, hó válthatja fel az esőt, és komolyabb fagy is lehet, azaz itt az idő felkészülni a télies időjáráskor szokásos teendőkre...

2012. október 20-án Körösszakálon 26.8 fokot mértek, ami új napi maximumhőmérsékleti rekord. 1901-től kezdődően az OMSZ állomásainak mérései alapján a legmagasabb maximum hőmérséklet ez ideig 26,5 fok volt (1961, Pátyod).

A térségünk fölött elhelyezkedő anticiklont kezdetben még igen meleg levegő töltötte ki, ennek és a napsütésnek köszönhettük a déli megyékben az augusztus közepének, végének megfelelő hőmérsékleti értékeket.

Az előrejelzések már jó pár napja azt mutatják, hogy a csendes, őszi időnek egy pénteken érkező hidegfront vet véget (1. ábra).

1. ábra1. ábra
OMSZ előrejelzés Budapest térségére; 2012. október 23.


A front mögött északi áramlással több hullámban sarkvidéki eredetű levegő érkezik (2. ábra), amely az Alpok déli előterében várhatóan egy mediterrán ciklont is létrehoz. Az északról érkező hideg és a Földközi-tenger térségéből származó enyhe, nedves léghullámok épp a Kárpát-medence fölött „csapnak össze” emiatt több helyen jelentős csapadék várható. Az esőt a hideg levegő érkezésekor egyre inkább havas eső, majd hó váltja fel. Az alacsonyabban fekvő tájakon számottevő, tartósabban megmaradó hóréteg kialakulásának kicsi a valószínűsége, a magasabb dombjaink, hegyeink (kb. 300-400 méter fölött) egy része azonban vasárnapra jó eséllyel fehér lepelbe burkolózhat. Az idei szezon eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét október 11-én a Nógrád megyei Zabarban regisztrálták, ez kereken -3 fok volt. A jövő hét elején a nyugalomba jutó hideg levegőben minden bizonnyal ennél alacsonyabb minimum hőmérséklet születik. Természetesen a hétvégéig az előrejelzés, így a lehűlés mértéke, és a csapadék mennyisége, halmazállapota még változhat, de nem árt felkészülni a télies időjáráskor szokásos teendókre (pl.: téli autó gumi használata, kerti csapok víztelenítése).

2. ábra

2. ábra
ECMWF hőmérséklet előrejelzése a 850 hPa-os nyomási szintre (kb. 1500 méteres magasságra)
2012.10.23. 14 órás (12 UTC) futtatás