2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. május 10. 08:00

Bozó Lászlót az MTA rendes tagjává választották

A Magyar Tudományos Akadémia 184. közgyűlésén, 2013. május 6-án Bozó Lászlót az MTA rendes tagjává választották. A meteorológus társadalom nevében szeretettel gratulálunk munkatársunknak!

Bozó László az Országos Meteorológiai Szolgálat vezető főtanácsosa, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatóprofesszora, akinek szűkebb szakterülete a levegőkémia, illetve a légköri nyomanyag terjedésének modellezése. A tudóst 2007-ben választották az Akadémia levelező tagjává. Egyik legjelentősebb eredménye az európai légköri szennyezőanyag-terhelés 2020-ig várható mértékének modellezése. A hazai környezetállapot átfogó vizsgálatának részeként értékelte az egyes hazai régiók legfontosabb levegőminőségi jellemzőit. Ő vezette az MTA Környezeti jövőkép - környezet- és klímabiztonság című köztestületi stratégiai kutatási programját, amelynek keretében a természeti erőforrások felhasználásában érintett ágazatok klímaalkalmazkodási lehetőségeit vizsgálták.

Czelnai Rudolffal, Mészáros Ernővel és Major Györggyel együtt mostantól négyen képviselik az MTA rendes tagjaként a légkörtudományt a legfontosabb hazai tudományos testületben.


Kapcsolódó oldalak: