2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. október 3. 09:07

Az OMSZ is támogatja Kele útját az Atlanti-óceánon

A Farfaraway – Túl az Óperencián projekt keretében két egyetemista, Kovácsik Levente és Szabó Norbert Ádám a Kele névre keresztelt, speciális páros kajakkal tervezi keresztülevezni az Atlanti-óceánt. A tervek szerint novemberben indulnak, és ez lesz a világ leghosszabb, megszakítás nélküli kajakos útja, amivel bekerülhetnek a Guinness Rekordok Könyvébe is.

A Spanyolország déli része és a Barbados között nagyjából 70 nap alatt megtett 6500 kilométeres utat a két fiatal a világon elsőként, megszakítás és külső segítség nélkül tervezi megtenni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja számukra a szükséges időjárási adatokat, melyek nagyban hozzájárulhatnak a projekt sikeres teljesítéséhez. Naponta kapják meg a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) számítógépes modellfuttatásai alapján, automatikusan (emberi beavatkozás, felülvizsgálat nélkül) készült előrejelzéseket. Az általuk megadott koordinátákhoz legközelebb eső modell-rácspontra vonatkozó adatok alapján, 10 napos időszakra az alábbi paraméterek készülnek a prognózisok: felhőzet, csapadék, szél, hőmérséklet és jellemző hullámmagasság, hullámirány, hullám periódus, melyeket képi, meteogram formátumban juttatunk el nekik. Fontos, hogy az előrejelzések beválása a 4–5. nap után már jelentősen csökken, ezért szükséges az információk naponkénti frissítése.

Az út első két hete, a Kanári szigetekig tartó szakasz lehet időjárási szempontból nehezebb, itt szeles, viharos állapotok uralkodnak. Ezt követően a Karib térségig általában már nyugodtabb időjárási körülményekre lehet számítani, de a trópusi hőség mindenképpen nehézségeket okozhat.

1. ábra 2. ábra
1. ábra
ECMWF valószínűségi előrejelzés (EPS) felhőzetre, csapadékra,
10 méteres szélsegességre és a 2 m-es hőmérsékletre
meteogram formátumban
2. ábra
ECMWF valószínűségi EPS előrejelzés a 10 m-es szélsebességre,
szélirányra, jellemző hullámmagasságra,
hullámirányra és hullám-periódusra

 

útvonal

A sajtótájékoztatón bemutatott útvonalterv

Kele

 

Kele

A Kele névre keresztelt speciális páros kajak