2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2012. december 14. 15:48

A hétvégén várható időjárás több veszélyt is magában rejt!

Az enyhébb időjárás következtében kialakuló eső vagy ónos eső egy éjszakai illetve hajnali fagy következtében reggelre megfagyva, jéggel boríthatja be a járdákat és úttesteket. A havazás, havas eső és ónos eső következtében síkossá, csúszóssá váló utakon az átlagosnál jóval körültekintőbben kell közlekedni!

Szombaton a reggeli és a délelőtti órákban nyugat felől egyre többfelé várható csapadék, helyenként ónos eső formájában.

Csapadekosszeg


Szombat hajnaltól késő estig az Északi-középhegység magasabban fekvő részein helyenként 30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, de az ország északi felén máshol is elérheti a a napi csapadékösszeg a 10-20 mm-t.

1. ábra 2. ábra


Nagyobb mennyiségű ónos esőre elsősorban Nógrád és Heves megyében, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén lehet számítani. Eleinte a főváros és az Alföld térségében ónos eső valószínű, ami a délelőtti óráktól egyre inkább esőbe vált át.

3. ábra 4. ábra


A reggeli óráktól a hőmérséklet fagypont fölé emelkedésével a Dunántúlon és az Alföld nagy részén már csak eső hullhat, az Alföld északi peremén és az Északi-középhegységben azonban tartósabb ónos esőre is számítani lehet (helyenként 5 mm-t meghaladó mennyiség is hullhat ónos formában). Északkeleten, a szlovák határ közeli térségekben, különösen Borsod-Abauj-Zemplén megye északi részén azonban a délutáni, esti órákig havazás valószínű, így itt 10 cm-t meghaladó hó is hullhat, mielőtt a csapadékforma ónos esőbe, majd esőbe váltana.

Összegezve: szombaton a közlekedési viszonyok az időjárás miatt veszélyessé válhatnak, ezért kiemelten fontos indulás előtt az aktuális időjárási viszonyokról való tájékozódás, illetve a meteorológiai veszélyjelzés figyelemmel kisérése!


Kapcsolódó oldalak
: