2024. július 7. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2012. június 25. 08:21

2012 májusában zárult a Délkelet-európai Aszálykezelési Központ (DMCSEE) projektje

A régió 9 országának (Albánia, Bulgária, Görögország, Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Magyarország Montenegró, Szlovénia és Szerbia) részvételével, a Délkelet-európai Transznacionális Együttműködési Program társfinanszírozásában megvalósult projekt fő célja az aszályra való felkészülés volt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat - több munkacsomag vezetőjeként - jelentős szerepet játszott a projektben. A projekt tevékenységeit és eredményeit bemutató záró kiadvány angol és magyar nyelvű változatban is letölthető. A magyar kiadás nem egyszerűen az angol nyelvű változat fordítása, az eredetinél részletesebben tartalmazza a magyar kutatások, feldolgozások eredményeit.

Az elmúlt évszázad folyamán, főként az elmúlt 20 évben a megnövekedett éghajlati változékonyság – a világ más tájaihoz hasonlóan – a délkelet-európai régióban is éreztette hatását; az emelkedő hőmérsékletek mellett jelentősen nőtt az aszály gyakorisága is. A jelenlegi éghajlati forgatókönyvek szerint nem valószínű, hogy ez a helyzet javulni fog az elkövetkező évtizedekben; az éghajlat-előrejelzések súlyosbodó vízhiányt és vízminőségi problémákat prognosztizálnak a régió szűkös vízkészletű területein. A nyári hőhullámok, valamint az intenzív esőzések várhatóan Európa-szerte gyakoribbá válnak, és az aszály kockázata valószínűleg tovább növekszik majd Európa déli területein.

A fennálló aszály okozta károk csökkentésére és az éghajlatváltozás előrejelzett negatív hatásainak mérséklésére a délkelet-európai országok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Görögország, Magyarország, Montenegró, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovénia és Törökország) összefogtak egy Európa délkeleti régióját lefedő aszálykezelési központ létrehozása érdekében (DMCSEE). Az elképzelést a Nemzetközi Öntözési és Vízrendezési Szövetség (ICID), illetve az Egyesült Nemzetek Elsivatagosodás elleni Küzdelemről szóló Egyezménye (UNCCD) dolgozta ki részletesen, ezt követően a Meteorológiai Világszervezet, valamint az UNCCD vezetői és nemzetközi képviselői megállapodtak a DMCSEE fő feladataiban. A DMCSEE létrejöttének célja az aszálykezelési módszerek fejlesztésének, tesztelésének, illetve alkalmazásának megkönnyítése és összehangolása. Feladatai közé tartozik a korai veszélyjelzésre alkalmas megfigyelő hálózatok kialakítása, majd ezek felhasználása az aszály negatív hatásainak csökkentésére a mezőgazdaságban és a vízgazdálkodásban, biztosítva az élelmiszer-biztonságot és a hatékony vízfelhasználást.

A DMCSEE munkájának megszervezésével a Szlovén Környezetvédelmi Ügynökséget bízták meg 2006-ban. Első lépésként biztosítani kellett a szükséges forrást. E célból a DMCSEE központ projektjavaslatot nyújtott be a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program első pályázati felhívására. A pályázat eredményes volt, a régió 9 országából 15 résztvevő, közöttük EU-tagállamok (Bulgária, Görögország, Magyarország és Szlovénia) és több nem EU-tagország is (Albánia, Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia) csatlakozott a projekthez. A DMCSEE résztvevői közössége az egyes tagországok nemzeti, természeti erőforrásokért felelős hatóságainak kezdeményezésére épült ki. A partnerközösség részben olyan szervezetekből, többnyire nemzeti meteorológiai és hidrológiai intézményekből áll, melyek a regionális aszály megfigyeléshez és kockázatbecsléshez releváns adatokkal rendelkeznek; további partnerek a mezőgazdaság és a földtudományok területein kutatásokat végző egyéb intézmények és egyetemek, melyek kockázatbecsléssel kapcsolatos módszerekkel, illetve gyakorlati példákkal szolgáltak. Mivel az aszály nincs tekintettel az államhatárokra, az adatok országok közötti inkompatibilitása és az aszálykezelés együttes megszervezése mindig is problémát jelentett a régióban. A projekt legfőbb célkitűzéseinek teljesítésével ezt a nehézséget sikerült megoldani, a DMCSEE weboldalán elérhetők a résztvevő országok aktuális aszályhelyzetéről szóló információk.

A DMCSEE projekt angol és magyar nyelvű záró kiadványa a projekt tevékenységeinek és eredményeinek sokféleségét mutatja be. A magyar változat nem egyszerűen az angol nyelvű változat fordítása, az eredetinél részletesebben tartalmazza a magyar kutatások, feldolgozások eredményeit. Néhány eredmény bizonyosan hasznos segítségként szolgál majd az országok döntéshozói számára az aszály hatásainak csökkentésére, és a különböző iparágak felkészülésének lehetővé tételére irányuló tervek elkészítésében. A DMCSEE weboldalán közzétett, a szárazság állapotát leíró releváns információk az aszály elleni küzdelem során a hatékony mérésszervezés alapját képezik. A projekt eredményei jelentik a DMCSEE központ további működésének zálogát.

dmcsee_logo-640x.jpg