2024. március 29. péntek
Videók

HungaroMet: 2020. május 1. 20:20

Ismerd meg az Országos Meteorológiai Szolgálatot!

Az időjárási viszonyok megismerése, feltérképezése már hosszú évszázadok óta létfontosságú az emberiség számára. 150 évvel ezelőtt, 1870. május 3-án jelent meg a Budapesti Közlönynek az a száma, amely tartalmazta a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapító okiratát. Ezzel hivatalosan is létrejött egy olyan önálló magyar intézmény, amelynek legfontosabb feladata az induláskor a meteorológiai állomáshálózat fejlesztése, a meteorológiai mérések szervezése, kiértékelése, valamint az ország éghajlati viszonyainak feltárása volt. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy intézetünk európai viszonylatban az elsők között jött létre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat feladat és hatáskörét a 277/2005 (XII.20) Kormány rendelet határozza meg. A 150 évre visszanyúló tradíciónak megfelelően az OMSZ meteorológiai adat-, információgyűjtő és elemző szervezet, amely az utóbbi évtizedekben egyre inkább információszolgáltató szervezetté is vált. Ennek megfelelően a Szolgálat Magyarország területén szinoptikus mérő- és észlelő hálózatot működtet, magaslégköri rádiószondás méréseket biztosít, működteti a meteorológiai radarhálózatot és a villámlokalizációs-rendszert, biztosítja ezen információk begyűjtését, ellenőrzését, feldolgozását, a meteorológiai adatbázis fenntartását, folyamatos feltöltését. Időjárási elemző és előrejelző tevékenységet folytat, amelyhez nemzetközi előrejelzési központokban elérhető legkorszerűbb előrejelzési produktumokat és saját futtatású előrejelzési modelleket használ fel. Mindezen tevékenységek végzéséhez szükséges és a tevékenységek eredményeként létrejött információk cseréjére fenntartja és fejleszti a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) által koordinált telekommunikációs csatornák magyar szakaszát, gondoskodik a hazai meteorológiai adatoknak a nemzetközi távközlési rendszerbe való beadásáról és a hazánkat érintő adatok elvételéről és feldolgozásáról. A felsorolt feladatok magas szintű ellátásának érdekében az OMSZ kutató-fejlesztő tevékenységet is végez. E tevékenységek eredményeként az OMSZ élet-és vagyonvédelmi tevékenységeket lát el: időjárási katasztrófa-előrejelzés, balatoni és velencei-tavi viharjelzés, vegyi- és nukleáris szennyeződés terjedésének előrejelzése, biztosítja egyes államigazgatási intézmények, valamint az állam által felügyelt szervezetek és tevékenységek – együttműködési megállapodásban szabályozott – meteorológiai kiszolgálását (polgári repülés, vízügy, katasztrófavédelem). Ezen kívül kereskedelmi jellegű szolgáltatási tevékenységet is végez.

A magyar meteorológiai 150 éve áll az emberek szolgálatában, és amint e kisfilm is bemutatja; szakértelmével, elhivatottságával a mai kor meteorológusai is nap mint nap ezt teszi.