2022. augusztus 18. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2013. október 24. 14:07

Melegrekord (2013. október 24.)

Továbbra is enyhe léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, emiatt ma is több fokkal melegebb volt az ilyenkor megszokottnál. Ezen a napon eddig a legmagasabb hőmérséklet 26,0 fok volt, amit 1923-ban Túrkevén mértek. Ma a legmelegebb Pakson volt, ott 26,1 fokot regisztráltak, és ez 0,1 fokkal magasabb az eddigi maximumnál.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Az egyes napokra vonatkozó múltbeli hőmérsékleti szélsőértékek megtalálhatóak az Országos Meteorológiai Szolgálat holnapján.