2022. szeptember 29. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2013. október 5. 06:56

Hajnali minimumrekord (2013. október 5.)

A mai derült éjszaka folyamán is sokfelé megdőlt a napi országos abszolút minimumrekord. Az eddigi leghidegebbet 1959-ben Kékestetőn mérték -3,8 fokot, most az új rekord -8,6 fok, melyet Zabaron regisztráltunk. Az új rekord 4,8 fokkal alacsonyabb a korábbinál.

A budapesti abszolút minimumrekord is dőlt több állomásunkon. Az eddigi rekordot az 1916-ban Budapest belterületen mért 0,1 fok tartotta, most ennél hidegebbet regisztráltunk, az új rekord -1,8 fok, melyet Budapest Pestszentlőrincen mértünk. Az új rekord 1,9 fokkal alacsonyabb a korábbinál.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Az egyes napokra vonatkozó múltbeli hőmérsékleti szélsőértékek megtalálhatóak az Országos Meteorológiai Szolgálat holnapján.