2023. június 2. péntek
OMSZ hírek

OMSZ: 2013. október 3. 05:37

Hajnali minimumrekordok (2013. október 3.)

A derült éjszaka folyamán az országban többfelé jóval 0 fok alá süllyedt a levegő hőmérséklete, így ma hajnalban megdőlt az országos abszolút minimumrekord. Az eddigi leghidegebbet 1979-ben Romhány Újtelepen mérték -3,6 fokot. Az új rekord -4,3 fok, melyet Szécsény állomáson regisztráltunk. Az új rekord 0,7 fokkal alacsonyabb a korábbinál.

Ezzel együtt megdőlt a budapesti abszolút minimumrekord is: Ferihegyen 0,0 fokot regisztráltunk, míg a korábbi rekordot eddig Pestszentlőrinc tartotta 0,4 fokkal (1957).

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Az egyes napokra vonatkozó múltbeli hőmérsékleti szélsőértékek megtalálhatóak az Országos Meteorológiai Szolgálat holnapján.