2024. április 23. kedd
Hírek

HungaroMet: 2015. január 11. 03:44

A melegrekordok éjszakája

A magyar időjárási érdekességek kalendáriumában valószínűleg hosszú ideig kuriózumként marad meg a 2015. január 10-ről 11-ére virradó éjszaka. Eddig szinte csak az alpesi országokban, az erős főnhatás következtében és kizárólag a téli időszakban tapasztalt jelenség - az éjszakai napi melegrekordok megdöntése - Magyarországon ismeretlen fogalom volt. Most egycsapásra több abszolút maximum rekord  is megdőlt egy éjszaka alatt. Ha naptári napra vonatkoztatjuk a szélsőségeket, akkor e nevezetes éj két budapesti és egy országos, új  melegrekordot is beállított. 

Korábbi írásunkban már jeleztük, hogy a január 10-ére vonatkozó napi melegrekord éjjel 23 óra körül ismét megdőlt Budapesten. Ugyanakkor a tartósan viharos lökésekkel kísért, nagyon enyhe nyugati szél miatt a hőmérséklet még éjfél után is szélsőségesen magasan alakult, hiszen városszerte 16, 17 fokot mutattak a hőmérők.  Emiatt a január 11-i naptári napra vonatkozó új hőmérsékleti szélsőérték is megszületett a fővárosban, ugyanis 00:30 és 01:00 óra között Lágymányoson több alkalommal is 17,0 fokig emelkedett a hőmérséklet, ez a hőmérsékleti érték pedig közel 1,5 fokkal magasabb, mint a korábbi 2007. január 11-én Pestszentlőrincen beállított abszolút csúcs. A lágymányosi szélsőségesen magas januári, éjszakai hőmérséklet egyben országos melegrekordot is jelent január 11-ére vonatkozólag, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisának jelenlegi állapota alapján a 2007-ben, Agárdon mért korábbi csúcsnál is 0,3 fokkal volt melegebb a főváros XI. kerületében éjfél után!  Ezzel az éjszaka közepén beállított maximum értékkel a budapesti januári mérések történetének második legmagasabb értékét regisztráltuk.    

Ugyan a napközben tapasztalt fertőrákosi 19,7 fokot éjszaka nem értük el, de ennél az új napi melegrekordnál is meg kell állnunk egy szóra. Ugyanis januárban olyannyira ritka Magyarországon az ilyen magas hőmérséklet, hogy ez az érték minden idők harmadik legmagasabb januári értéke (2002. január 29-én a Baranya megyei Mázán 20,0 fokot, Sármelléken és Szentgotthárd-Farkasfán 19,8 fokot mértek)!

Ami azonban abszolút figyelemre méltó, hogy a nyugati szomszédunknál, Ausztriában viszont új januári csúcs született a ZAMG (Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik) adatai alaján: Obervellach (Karintia) és Graz-Strassgang (Stájerország) meteorológiai állomásokon 21,7 fokig emelkedett a hőmérséklet, ami több mint 1 fokkal meghaladta a korábbi osztrák januári abszolút hőmérsékleti rekordot.

Az előrejelzések alapján az éjszakainál magasabb hőmérséklet vasárnap napközben már biztosan nem lesz, hiszen egy markáns hidegfront érkezik.


A 2015. január 11-én helyi idő szerint 00:40-kor (2015. január 10. 23:40 UTC) mért országos hőmérsékleti
szélsőértékek az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatának adatai alapján.


Az OMSZ szélműszerei által rögzített tízperces, maximális széllökés adatok január 11-én helyi idő szerint 1 órakor.
Látható, hogy a szélsőségesen magas éjszakai hőmérsékletek azokon a területeken fordultak elő,
ahol erős, vagy viharos lökések kísérték a szelet.
A fővárostól nyugatra egy-egy helyen a 90 km/h-t is meghaladták a legerősebb széllökések.
(Sárga: élénk szél, piros: erős szél, lila: viharos szél)


Hajnalra csillapodott a szél erőssége, emiatt a hőmérséklet is csökkenni kezdett.
A térképen a mérőhálózat 2015. január 11-én helyi idő szerint éjjel 3 órakor rögzített adatai láthatók.