2023. március 25. szombat
OMSZ hírek

OMSZ: 2023. március 12. 09:53

Új fővárosi napi szélrekord (2023.03.11.)

2023. március 11-én egy markáns hidegfront mögött sokfelé viharossá fokozódott a szél az országban. Budapest János-hegyen 32,5 m/s (117,0 km/h) erősségű széllökést mértünk, mellyel új fővárosi napi rekord született. Korábban ezen a napon a főváros területén a legerősebb szelet 2019-ben Budapest Lágymányos, 1983-ban pedig Budapest Örsöd állomásunkon jegyeztük fel 27,5 m/s (99,0 km/h) értékkel.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.