2023. február 6. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. december 25. 10:25

Fővárosi hőmérsékleti rekord született (2022.12.24.)

2022. december 24-én Budapest Lágymányos állomásunkon 13,1 fokig melegedett fel a levegő, mely új fővárosi, legmagasabb napi maximum hőmérséklet rekord. A korábbi rekord 12,5 fok volt, melyet Budapest Istvánmező állomásunkon mértünk, 1958-ban.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.