2023. október 4. szerda
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. szeptember 19. 10:31

Viharos szél döntött rekordot (2022.09.18.)

Szeptember 18-án többfelé fújt viharos szél az országban. A legerősebb széllökést, 24,4 m/s-ot (87,8 km/h) Budapest János-hegy állomásunkon regisztráltuk, amellyel új fővárosi napi szélrekord született. A korábbi rekord 21,3 m/s (76,7 km/h) volt, amelyet szintén a János-hegyen mértünk 2019-ben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.