2022. augusztus 18. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. július 23. 10:37

Új fővárosi hőmérsékleti rekord (2022.07.22.)

2022. július 22-én folytatódott a fővárost sem kímélő hőség. Budapest Újpesten 38,3 fokig melegedett fel a levegő, mellyel új fővárosi legmagasabb napi maximumhőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 37,7 fok volt, melyet 2007-ben Budapest Pestszentlőrinc állomásunkon mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.