2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. július 1. 11:50

Több új melegrekord is született (2022.06.30.)

Június utolsó napján is folytatódott a hőség az országban, a legmagasabb hőmérsékletek az Alföldön fordultak elő. Berettyóújfaluban 39,6 fokig melegedett fel a levegő, ezzel megdöntve az 1950-ben Pécs Mecsekalji Repülőtéren mért 38,9 fokos értéket, így új országos napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordot jegyezhetünk fel. Budapesten is forró nap volt, Újpesten 38,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, így a fővárosban is rekord született, ez korábban 36,7 fok volt, melyet 1950-ben Budapest Istvánmező állomáson regisztráltunk.

Az éjszakai órák sem hoztak igazán felfrissülést, hiszen Budapest Lágymányos állomásunkon mindössze 24,7 fokig csökkent a hőmérséklet, ez pedig új legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekordot jelent, országos és fővárosi szinten egyaránt. Ezidáig Budapest Istvánmező tartotta ezt a szélsőértéket 24,4 fokkal 1946-ból.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.