2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. október 22. 10:28

Újabb fővárosi szélrekord (2021.10.21.)

Október 21-én az országon átvonuló front országszerte szélerősödést okozott. A fővárosban a déli órákban erőssé, viharossá fokozódott a szél, Budapest János-hegy állomásunkon 26,5 m/s-os (95,4 km/h) széllökést mértünk. Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó maximális széllökés rekordja a fővárosban. Az eddigi rekordot harmincöt éven keresztül Budapest Örsöd egykori állomásunk tartotta, ahol 1985-ben 25,9 m/s-ot (93,2 km/h) mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.