2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. október 21. 11:07

Új fővárosi napi szélrekordot hozott a melegedés (2021.10.20.)

Október 20-án tovább erősödött a délnyugati áramlás hazánk felett. Ennek köszönhetően fokozódott a nappali felmelegedés, illetve a Dunántúlon és a főváros tágabb környezetében napközben a délnyugatias szél is egyre jobban feltámadt. A fővárosban meg is dőlt a napi maximális szélerősség rekordja. Budapest János-hegyen ugyanis szerda éjszaka 21 m/s-os (75,6 km/h) széllökés értéket regisztrált a műszer. Korábban, az erre a napra vonatkozó legnagyobb budapesti szélsőérték szél tekintetében 19,7 m/s (70,9 km/h) volt, amelyet 1991-ben, Budapest Örsöd állomáson mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


2021. október 21. 23:50 (21:50 UTC): a mért legnagyobb szélsebbég értékek Budapest és környékén


2021. október 21. 8 órakor (6 UTC), az elmúlt 24 órában mért legnagyobb szélsebesség értékek