2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. július 15. 12:06

Új fővárosi hőmérsékleti rekord született (2021.07.14.)

Július 14-én is folytatódott a meleg, már-már trópusi időjárás. Az éjszakai órákban sem frissült fel nagyon a levegő, szinte országszerte 20 fok feletti minimumokat mérhettünk. Budapest Ferihegy állomásunkon 25,1 foknál nem volt hidegebb az elmúlt 24 órában, így új fővárosi napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekord született. Korábban ezen a napon Budapesten a legmagasabb minimum-hőmérsékletet Budapest belterület állomáson jegyezték fel 2010-ben 24,2 fokkal.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.



Az országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekord ugyan nem dőlt meg (0,3 fokon múlott), viszont ígyis meleg volt az éjszaka.