2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2019. október 22. 10:31

Újabb melegrekordok (2019.10.21.)

Számottevő változás nem történt időjárásunkban. Folytatódik az időszakhoz képest jóval melegebb, késő nyárias idő, több melegrekord született ismét.

Legmagasabb napi minimumhőmérséklet országosan: az eddigi rekord 15,7 ºC, amelyet Kaposváron mértünk 2013-ban. Azonban Balatonedericsen és Iklódbördőcén is csupán 16,0 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt a legmagasabb napi minimumhőmérséklet országos rekordja.

Legmagasabb napi maximumhőmérséklet országosan: a korábbi rekord 25,6 ºC, ezt Baja és Nyíregyháza állomásainkon jegyeztük fel 1935-ben. Most több mint 2 fokkal magasabbra, 28,0 ºC fokig melegedett fel a levegő, és az elmúlt naphoz hasonlóan ezt is Adony állomáson mértük, amellyel új legmagasabb napi maximumhőmérséklet országos rekord született.

Legmagasabb napi maximumhőmérséklet a fővárosban: az eddigi rekordot, 25,0 fokot a Gellérthegyen mértük 1943-ban, ezúttal azonban Pestszentlőricen 25,7 fok volt a legmagasabb napi maximum hőmérséklet, amellyel új budapesti rekord is született.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.