2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2023. február 16. 08:00

ÉMNL projektnyitó rendezvénye

Az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium (ÉMNL) projektnyitó rendezvényére 2023. február 14-én került sor Veszprémben a konzorciumot vezető Pannon Egyetem Konferencia Központjában. A résztvevők a konzorcium tagjai, azaz a Pannon Egyetem, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, az Ökológiai Kutatóközpont, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Miskolci Egyetem és az Országos Meteorológiai Szolgálat részéről a szakmai feladatok vezetését és a menedzsmentet ellátó munkatársak voltak.

A Nemzeti Laboratórium multidiszciplináris kutatási projekteket hajt végre. Célja az éghajlatváltozás okainak és magyarországi jellemzőinek vizsgálata, a klímaváltozás emberi egészségre, természeti, gazdasági rendszerekre és a társadalomra gyakorolt hatásainak tanulmányozásával a szakpolitikailag érintett döntéshozók számára szükséges információk folyamatos biztosítása. Az ÉMNL szakmai vezetője, dr. Gelencsér András rektor megnyitó beszédében kiemelte, hogy a tudásközpont elsősorban az alkalmazkodás területére fókuszál. Hangsúlyos szempont az eredmények társadalmi hasznosulása és a tudatformálás. A 23 alprojekt keretében folyó Kutatás, Fejlesztés és Innováció (K+F+I) átfogóan érinti a klímaváltozás sokféle területét. Jelen rendezvény célja a partnerek közötti kapcsolatok és együttműködések támogatása, egymás tevékenységének megismerése és az integráció elősegítése.

A konzorciumot alkotó intézmények szakmai vezetői negyedórás előadás formájában ismertették a pályázat vállalásait.

Az OMSZ fejlesztései három témában folynak:

(1) az éghajlatváltozás hatásainak vizsgálatához szükséges mért és modellezett éghajlati adatsorok fejlesztése;

(2) az alkalmazkodást támogató információs rendszer bővítése;

(3) az éghajlati szolgáltatások és kommunikáció fejlesztése.

A vállalásokról és tervekről „Az éghajlatváltozás hatásainak vizsgálata és erre épülő szolgáltatások” címmel tartottunk előadást. Az ÉMNL négyéves futamidőre (2022. március 1. – 2026. február 28.) 3,571 milliárd forint támogatásban részesül, amelyből az OMSZ része 570,2 millió forint.

Az előadások és a projekt haladásáról bővebb információk az ÉMNL honlapján elérhetők.