2024. április 18. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2023. február 10. 13:00

A 2022. augusztus 20-ai előrejelzések meteorológiai háttere

Augusztus második felének időjárás-előrejelzéseit hazánkban minden évben kiemelt figyelem kíséri. Ennek oka, hogy az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen országszerte számos szabadtéri rendezvényt tartanak. Ezek „megkoronázása” a Budapesten 21 órakor kezdődő nagyszabású tűzijáték, ami számos látogatót vonz a fővárosból és vidékről egyaránt. 2022-ben ezen a napon olyan összetett folyamatok irányították térségünk időjárását, aminek köszönhetően még a 6-18 órás időtávra szóló előrejelzést is nagy bizonytalanság jellemezte.

letöltés [pdf: 3076 KB]

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért 2007 óta egy operatív törzs felel, amely az időjárási, a szervezési és egyéb körülményeket mérlegelve dönt egy-egy rendezvény megtartásáról. 2022-ben az operatív törzs a 12 órakor kezdődő ülésén az akkor rendelkezésre álló információk birtokában elhalasztotta a budapesti tűzijátékot.

Az egyes időjárási események és az arra vonatkozó prognózisok értékelése nagyon fontos az adott előrejelzés hátterének megértéséhez, valamint a modellek fejlesztéséhez. Erre került sor 2022. november 24-én a Magyar Meteorológiai Társaság Légkördinamikai Szakosztályának előadóülésén hazai és külföldi szakemberek közreműködésével. Az előadások tartalmát a szakértők egy cikkben foglalták össze a Légkör című folyóirat 2022/4. számában.

Ebben áttekintik a 2022. augusztus 20-án és a megelőző napokon az OMSZ által kiadott meteorológiai prognózis hátterét; megvizsgálják az előrejelzések bizonytalanságának forrásait az adott időjárási helyzetben; bemutatják a felbocsátott extra rádiószondáknak az előrejelzés beválására gyakorolt hatását; valamint arra is kitérnek, hogy az operatív törzs döntése után készülő modell-előrejelzések mennyiben módosították volna a délelőtti prognózist.


Teljes cikk:

A 2022. augusztus 20-ai előrejelzések meteorológiai háttere
Szépszó Gabriella, Csirmaz Kálmán, Kardos-Várkonyi Anikó, Lancz Dávid,
Simon André, Fernando Prates, Martin Belluš, Michal Neštiak

DOI:10.56474/legkor.2022.4.1