2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. november 2. 20:22

8. legszárazabb és 9. legmelegebb október a XX. század kezdete óta

A csapadékos szeptembert egy nagyon száraz október követte. Az eddig beérkezett csapadékadatok alapján az országos átlag csupán 9,5 mm volt, ami kevesebb, mint 20%-a az 1991–2020-as átlagnak, így ezzel a 8. legszárazabb október volt 1901 óta. De nemcsak száraz, 1,7 Celsius fokkal melegebbet is volt az ősz második hónapja, s ezzel az értékkel a 9. legmelegebb október adódott a megfigyelések sorában.

A havi 20 mm-nyi csapadékösszeget meglehetősen kevés állomásunk érte el, mindeközben az Észak-Dunántúlon és az Alföldön nagyobb területen maradt 5 mm alatt ez az érték. A Hármas-Körös környékén (csapadékösszeg térképen a fehér pontozott terület) az idei október volt a legszárazabb a XX. század kezdete óta, ott több állomáson még az 1 mm-t sem érte el az összesített csapadék. Az Alföld középső részét tekintve, a 2022-es év eddigi csapadékösszege nagy területen továbbra is 250 mm alatti, így az elemzésünk alapján továbbra is ez az ország legszárazabb területe. A csapadékosabb hegyvidékeken és nyugati, délnyugati országrészben is általában 550 mm alatt van – még – az idei év csapadékösszege.

2022. október középhőmérséklete országos átlagban 12,4 Celsius fok volt. A hónap nagy részét anticiklonok alakították, és bár az utolsó napokat leginkább borult, ködös idő jellemezte, de a hónap nagyobb részén sok napsütés volt a jellemző, 20 fokot is meghaladó délutáni csúcsértékekkel, valamint a hosszan elnyúló indián nyarával.